Последен ден за годината, в който работим за държавата

Последен ден за годината, в който работим за държавата
Източник: Thinkstock

Днес, 16 май, е последният ден, в който работим за държавата. От утре, 17 май, работим единствено за себе си, тъй като вече ще сме "изработили" това, което дължим на държавата под формата на данъци. Затова и днешният ден е известен във финансовата терминология като Tax Freedom Day.

През настоящата година българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. Заложените приходи в бюджета са заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

Най-много дни през 2017 година отделяме, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци попълваме за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни работим, само за да платим държавните и общински такси, изброява БГНЕС.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. След 2009 г. на практика данъчната тежест постепенно нараства - както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигурителното дело.

Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка в джоба на работещите българи, става ясно от данните на института за пазарна икономика.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.