Последни сме в ЕС в борбата с корупцията


Последни сме в ЕС в борбата с корупцията
Снимка: Thinkstock

2541

Днес неправителствената организация Transparency International (българско ѝ представителство - „Прозрачност без граници“) представи доклад във връзка с Индекса за възприятие на корупцията (CPI) за 2016 г.

Оказва се, че индексът на България през 2016 година е 41 пункта, като с това страната заема 75-то място в световната класация. Така страната ни се озовава на последно място от страните в ЕС в борбата с корупцията.

„Стойността на индекса на България за 2016 г. показва не само липса на развитие в рамките на един относително дълъг период – на фона на другите държави членки на ЕС. Индексът откроява тенденция на драстично изоставане. Анализът на резултатите през 19-те години, в които България е част от изследването, дава основание за критична оценка, че борбата с корупцията е в застой, предаде Actualno.com.

Сравнителните данни за индекса на България за последните пет години показват липса на какъвто и да било напредък: индексът на България остава далеч под критичната стойност от 50 пункта, което е показател за системно несправяне с корупцията“, обявиха от „Прозрачност без граници“.

Сравнителните резултати от изследването за България подчертават острата необходимост от промяна в политиката за противодействие на корупцията, като в тази връзка трябва да бъде изоставен формалният подход в борбата с корупцията и да бъде проявен ясен ангажимент за дълбоки реформи в институциите, които играят основна роля в тази област.

„Представена е доста обхватна картина на корупцията в България. Общо 11 организации с 12 изследвания участват в изследването. Данните се отнасят до корупцията в публичния сектор. Изследването за съдебната власт у нас е основно това, които движи нашия индекс надолу“, заяви Калин Славов – изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“.

Напред в класацията са страни като Дания, Нова Зеландия, Финдалдия. Това показва, че тези страни са със стабилни в политическо и икономическо отношение. Имат висока свобода и активност на медиите. Това са страни – модели за почтено управление – става ясно от доклада.

Ниските индекси на страни като Северна Корея, Сумалия, Молдова и Гватемала – до които ние сме съвсем близо в скалата – показват системни проблеми в страната.

От европейските държави най близко до нас е Гърция – с рейтинг 44 и 69-то място. За наша изненада пред нас е дори Румъния с индекс от 48 пункта и 57-мо място, съобщават още от Асоциацията.

"Въпреки че там миналата година имаше протести, беше свалено правителство, а в момента има съдени за корупция, страната напредва в борбата с корупцията. Това означава, че не само наличието на структори и организциии е важно, а да се спразват законите“, подчерта Славов.

България заема последно място в страните на ЕС. Защо не можем да се придвижим напред? Знаков е политическият отказ да се приеме Закона за борба с корупцията по висшите етажи на властта, Законът не достигна до второ четене. Подобна воля липсваше. Беше отказан да се приеме и закона да се намалят лихвите на заемите. Вместо това намери място в дневния ред Законът за концесиите, който има лобистки характер. Ние трайно и отчетливо запазваме най-ниския индекс за възприятие на корупцията, заявиха от "Прозрачност без граници".

Ние много ясно можем да отчетем, че България е в регрес в борбата в корупцията. България изостава дори и от съседите си. Вклачително държави като Косово отбеляват позитивна насока. 

От асоциацията призоваха партиите, които ще участват в предстоящите избори трайно да включат борбата в корупцията в техните програми - не само в лозунги, а в стъпки и законодателни инициативи.

"Основната причина за това, което се случва, е отсъстиетото на пълноценна правова държава, власт на закона с неговите норми и процедури. Без това не бихми надраснали себе си, обобщи социологът Огнян Минчев. Той добави, че демократичната система е просто една фасада без правовата държава. "Вече сме на последно място в Европа... Без сериозна реформа в правната система и администрацията, прогрес не може да се случи", завърши Минчев.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички