Построяването на 22 км метро е струвало 640 млн. евро

Построяването на 22 км метро е струвало 640 млн. евро
Източник: БГНЕС

От 2008 г. насам имаме построени 22 км метро без тези 12 км, които сега се строят. Стойността им е 640 млн. евро, от които 490 млн. евро са от фондовете на ЕС. В момента се изграждат първите два етапа от третата линия на метрото – 12 км за 12 станции. Това коментира инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на “Метрополитен” ЕАД, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Следващата година метрото вече трябва да има 52 км с 47 метро станции, а с приключването на тези 9 станции от 10 км. вече трябва да има 62 км. Сега готвим 2 проекта от продължението на третата линия, която има 4 етапа. Строят се първите два и се подготвят следващите два етапа", каза Братоев.

Третият лъч на метрото се строи трудно, спомена инженер Братоев. "Условията в София не са много добри за този тип строителство. Има подземни води, слаби почви, затова се предприемам специални мерки за изграждане на съоръженията. Нямаме проект със завишение спрямо постигнатите тръжните цени. За част от средствата за построяване на тези 10 км кандидатстваме по оперативна програма „Транспорт“, част от съфинансирането е от Столична община. Ако днес го няма метрото, близо 75 000-80 000 автомобила повече ще има по улиците на София", допълни той.

По думите му метрото е изключително полезно за избягване на трафика, спестява време и има добър екологичен ефект.

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.