Потребителите се оплакват най-често от дългосрочните договори с мобилни оператори


Потребителите се оплакват най-често от дългосрочните договори с мобилни оператори
Снимка:

3508

Има тенденция към намаляване на нарушенията от страна на търговците. Това отчете председателят на Комисията за защита на потребители (КЗП) Димитър Маргаритов на база проверки на институцията от началото на май до края на август.

Един от основни фокуси на проверки на Комисията за периода са били туристическите обекти – търговски вериги, ресторанти и заведения за хранене, хотели и други места за настаняване по Черноморието. От началото на периода до сега са извършени общо 3000 проверки на туристически обекти. Установените нарушения са били предимно административни – липса на информация, разминаване в обявените промоционални цени и реалната стойност на стоките, заблуждаваща категоризация на обектите за настаняване и др.

Отчита се намаляване на нарушенията, като през изминалия период при 10% от проверките са установени нарушения, а тази година те са по-малко.

Друг фокус за летния период е бил контролът на опасни стоки на пазара. България е на 5-то място сред европейските страни по регулация на разпространението на опасни стоки в търговската мрежа. Причината за строгите мерки в тази област е фактът, че страната ни е гранична за ЕС и не бива да се допуска подобни стоки да навлизат в ЕС. За отчетния период са иззети близо 80 вида опасни за здравето на потребителите стоки.

„Аll inclusive“ промоционалните туристически пакети и  главно нощните заведения и предлаганите в тях алкохолни напитки са били другият обект за проверки през този летен сезон. При тях са установени нелоялни търговски практики по отношение на качеството на предлагания алкохол. Въпреки това Маргаритов каза, че тези практики не застрашават реално здравето на потребителите, а само финансово ги ощетяват, защото те не получават качеството, за което са заплатили. От началото на годината са установени близо 80 подобни случая в обекти по морето.

По данни на КЗП най-често подаваните жалби са за злоупотреби в сферата на телекомуникациите – това са 40% от всички постъпили оплаквания, като по-голямата част от тях са свързани с дългосрочните договори на мобилните оператори и предсрочното им прекратяване.

20% се отнасят до продажбата на битови стоки в големите търговски вериги и обявените от тях промоции, а 10 на сто са сигналите за нередности при онлайн пазаруване.

Тази година дейността на КЗП е била разширена и с прилагане на контрол на търговци от други европейски страни. Става въпрос за нелоялни практики при пътувания на българи в чужбина. В тази насока най-голям е бил броят на оплакванията, свързани с доставчици на транспортни услуги - 485 такива жалби са постъпили в приемните на КЗП от началото на май досега. Българите, почиващи в чужбина, често имат проблеми и с онлайн резервациите на различни услуги.

На пресконференцията бяха представени и плановете за дейността на Комисията за есента. Три ще бъдат основните фокуса на контрол през идния сезон. На първо място това ще са продажбата и разпространението на ученически пособия и материали, свързани с новата учебна година, като основно ще се следи за опасни стоки и цените на задължителната училищна документация (бележници, ученически карти и др.). Вторият фокус ще е върху онлайн пазара на финансови услуги от разстояние, който е обвързан с промените в Закона за ипотечните кредити, приети през август т.г. Третият ще са проверките на сезонните стоки. Константин Арабаджиев, член на КЗП, обясни, че контролът в тази сфера ще започнат по-рано, преди настъпване на самия зимен сезон, с цел всичко да е изрядно, когато стане време за пускане на сезонните стоки в търговската мрежа.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички