Потребителите ще получават до един час тока, който са купили на борсата

Потребителите ще получават до един час тока, който са купили на борсата
Източник: Getty Images / Guliver

Потребителите вече ще получават ток от енергийната борса до час след сключването на сделката. Това се предвижда в промени на правилата за търговия на електроенергия, които Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да одобри най-късно до началото на декември.

Това пък ще даде зелена светлина за стартиране на сегмента „търговия в рамките на деня“ на българска независима електроенергийна борса, съобщиха на дискусия за либерализирането на енергийния пазар между всички участници в пазара, организирана от „Ютилити“.

В момента 10-12% от общата енергийна консумация в страната се търгува на борсата, а от 50% от енергията, която се продава на свободния пазар, през борсата се търгуват 20%, заяви зам.-енергийният министър Жеко Станков, цитиран от "Монитор".

Досега на пазара „Ден напред“ се наблюдава стабилна тенденция на покачване на цените на нашата борса, както и на регионалните цени на еленергията. За деветмесечието на 2017 спрямо 2016 г. има средно увеличение на цената на електроенергията на борсата с около 10 евро. Цените на българската борса се влияят от цените на близките големи борси в Европа и от тези в региона, обясни шефът на Българската независима електроенергийна борса Никола Габровски.

Влияние върху цената на тока на българската борса оказват и психологични фактори като промяна в регулирането и т.н. Нелогичните увеличения на цената се получават от влияние на околните пазари. Така на 18-19 септември увеличението е предизвикано от рязко покачване на цените на тока в Румъния.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.