Повдигнаха обвинение на пътен шеф заради трагедията в тунел "Ечемишка"


Повдигнаха обвинение на пътен шеф заради трагедията в тунел "Ечемишка"
Снимка: БГНЕС

2402

Повдигнато е обвинение на директора на Дирекция „„Поддръжка на пътна инфраструктура” към Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Златев, който е информиран за корозирала носеща конструкция в „Ечемишка“. Това каза Наталия Николова, административен ръководител на Окръжна прокуратура - София, във връзка с разследването на инцидента на в тунел „Ечемишка“.

„Както всички знаете на 5 февруари 2017 г. във връзка с възникналия инцидент е образувано досъдебно произвоство. Към момента е повдигнато и предявено обвинение на директор Дирекция „Поддържане и пътна инфраструктура“ към АПИ поради немърливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, свързана с ремонт и поддръжка на пътно съоръжение – тунел“, каза тя, цитирана от "Фокус".

По думите й той е бил информиран за корозирала носеща конструкция на тунел "Ечемишка" и необходимост от обработването й. „Лицето е нарушило длъжностната си характеристика, правилник за структурата и дейността за работа на АПИ, правилник за прилагане на Закона за пътищата, и наредба за поддържане и текущ ремонт на пътища и наредба за технически правила норми за проектиране на пътни тунели. Същият е бил длъжен по трудова характеристика да предвиди ремонтни работи, да представи заявки за извършването им към АМ „Хемус“, коментира Наталия Николова. Тя поясни, че за Георги Златев е взета мярка за неотклонение "подписка". Тя поясни, че продължава разследването на всички длъжностни лица, които са ангажирани по ремонтни необходимости и по поддръжка и ремонти.

Припомняме, че жена загина при тежък пътен инцидент на автомагистрала „Хемус“, предизвикан от паднал върху движещ се автомобил елемент в тунел „Ечемишка“ в тръбата в посока София. Сигналът за произшествието бе подаден на тел. 112 около 12.00 часа на 5 февруари. На място умира жената, която е пътник в колата, а шофьорът на автомобила е пострадал и е откаран в болнично заведение. Последваха проверки и действия за изясняване на обстоятелствата около трагичния инцидент, а прокуратурата заведе следствено дело. Служебният министър-председател Огнян Герджиков освободи петима началници в сектор пътна инфраструктура, като сред кадровите промени бе и смяната на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов с Пирин Пенчев.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички