Повече от 200 китайски компании са посетили България през 2018 г.


Повече от 200 китайски компании са посетили България през 2018 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

1898

Представители на повече от 200 китайски компании са посетили страната ни през 2018 г. като са проучвали възможности за инвестиции и стартиране на съвместни партньорства с български предприятия. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Международна конференция на младите лидери и предприемачи в рамките на формата „16+1“, която се провежда в София, съобщиха от Министерството на икономиката.

„Изминалата година бе много важна за България от гледна точка инициативата 16+1 като приехме домакинството на редица престижни форуми – нещо, което се отрази благоприятно и на връзките между бизнеса“, каза Александър Манолев. Той посочи, че през 2018 г. последователно страната ни бе домакин на Седмата среща на правителствените ръководители на Китай и държавите от Централна и Източна Европа; на Първата среща на Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа; както и на 4-тата Среща на местните ръководители на инициативата „16+1“. „Имаме всички основания да си пожелаем, че 2019-а ще е годината, в която ще видим плодовете от това активно участие на България в рамките на инициативата и в икономическата сфера“, допълни икономическият заместник-министър.

„Днес поставяме фокус върху един от, може би, най-важните аспекти на икономическото сътрудничество – на контактите между младите лидери и предприемачи“, каза още Александър Манолев. По думите му развитието на предприемачеството и стартъп общността е от изключително значение за икономиката на България и е сред приоритетите на Министерството на икономиката. Цитирана бе и статистика, според която през последните пет години в България са създадени около 2000 стартъпа. От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране.

„Това е и поредната година, през която отчитаме устойчив ръст на двустранния стокообмен между България и Китай“, акцентира зам.-министър Манолев и допълни, че през първата половина на 2018 г. сме изнесли стоки за над 366 млн. щ.д. за КНР, което е ръст от 10%, а двустранният ни стокообмен за изминалата година надхвърля 2 млрд. щ. д. „Сигурен съм, че с повече подобни събития и с тази активност на двустранните ни отношения, през следващата година не само ще запазим тези резултати, но и ще ги надградим“, подчерта Александър Манолев.

В днешното събитие участие взеха и посланикът на Китайската народна република у нас Н. Пр. Джан Хайджоу, академик Стефан Воденичаров, председателят на фондация „Славяни“ професор Захари Захариев и др. В рамките на форума ще бъде даден старт на международен предприемачески – образователен център за обмяна на млади професионалисти и предприемачи. Организатори от българска страна са Национална асоциация „Един пояс, един път“ и Сдружение „Асоциация за международно обществено развитие“. Основен партньор от страна на Китай е „All-China Youth Federation“, което е най-голямото младежко обединение в страната.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички