Повече от 23 000 българи с увреждания са станали сервитьори и брокери

Повече от 23 000 българи с увреждания са станали сервитьори и брокери
Източник: iStock

23 351 българи с увреждания се трудят като сервитьори, брокери или продавачи. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от "Монитор". Това са наетите служители в 4474-те социални предприятия в страната.

Такива са всички компании, в които работят хора от уязвими групи – в неравностойно положение и роми, като предимно става дума за хора с увреждания. Статистиката показва, че фирмите развиват дейност основно в сферата на търговията на дребно, ресторантьорството и операциите с недвижими имоти. Това означава, че хората в неравностойно положение се трудят като брокери, сервитьори, бармани, миячи на чинии, готвачи и продавачи.

Най-много социални предприятия у нас има в големите областни градове. София изпреварва останалите големи градове 4 пъти със 1558 фирми, в които работят хора от уязвими групи. Веднага след столицата по брой такива предприятия се нареждат областите Пловдив (372), Варна (340) и Бургас (231). Социалната икономика у нас е най-слабо застъпена в област Кърджали, където фирмите са едва 15, следвана от Монтана и Перник с по 18. В Разград, Сливен и Силистра те са над 20, а в Кюстендил 41.

Освен осигуряване на работа, социалните предприятия могат да предоставят и стоки и услуги на по-ниски цени или безплатно. Дейностите, които предлагат, са свързани със спорт, развлечения и отдих, образование и социална работа, става ясно още от данните на НСИ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.