Повече от 800 криптовалути вече изчезнаха

Повече от 800 криптовалути вече изчезнаха
Източник: iStock/Guliver

През последната година и половина се появиха безброй проекти в областта на виртуалните валути, но над 800 от тях вече са "мъртви", съобщава CNBC, като прави сравнение с дотком балона през 2000 г.

Нови дигитални валути се създават чрез процес, наречен ICO (initial coin offering), при който старт-ъпи могат да въведат валути, които инвеститорите да купуват. Вложителите не получават дял от компанията, но могат да използват купената криптовалута за нейни продукти.

В последно време имаше експлозия от ICO-та. Компаниите спечелиха 3,8 млрд.долара чрез тях през 2017 г., а през 2018 г. сумата даже се покачи до 11,9 млрд. долара, показват данни на CoinSchedule. 

Въпреки това стотици от тези проекти вече не съществуват, тъй като са били измами или шеги. Сайтът Dead Coins съдържа информация за виртуални валути, попадащи в тези категории. До момента над 800 криптовалути се смятат за изчезнали. 

Най-популярните дигитални пари остават биткойните. И за тях обаче годината не е особено успешна. В края на 2017 г. цената на биткойн достигна рекордни 20 000 долара, но оттогава се срина с около 70%. 

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.