Правителството на Великобритания все още няма ясен план за Brexit


Правителството на Великобритания все още няма ясен план за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

2715

Британското правителство все още няма общ план за провеждането на Brexit и може да са необходими допълнителни шест месеца, за да бъде договорена стратегия за водене нa преговори. Това показват изтекли правителствени записки, подготвени за обсъждане, съобщава БГНЕС.

Според тях държавните служители имат трудности с изпълнението на около 500 свързани с Brexit проекта и може да имат нужда от допълнителни 30 000 души персонал, за да се справят с работата.

Документът с дата 7 ноември, разпространен от британските медии, посочва, че „не се е появила обща стратегия“ за напускането на Европейския съюз, независимо от продължителните дебати между управляващите.

Правителството на премиера Тереза Мей вече отрече подобни твърдения и заяви, че не е упълномощавало подобен доклад.

„Това не е правителствен доклад и ние не припознаваме твърденията, направени в него“, каза говорител на офиса на Мей. „Ние сме фокусирани върху справяне с работата по изпълнението на Brexit и превръщането му в успех“, допълни той.

В същото време в записките се посочва, че е възможно на властите да им отнемат още шест месеца докато се споразумеят за единна стратегия върху излизането от ЕС.

Въпреки че всяко министерство има подготвена своя стратегия за справяне с напускането на съюза „това е напълно недостатъчно за „правителствен план за Brexit“, тъй като няма приоритети и няма връзка с цялостна стратегия за преговори“, се посочва в записките.

Тереза Мей обеща да активира Член 50 от Лисабонското споразумение, който формално урежда напускането на ЕС, до края на март следващата година, но досега тя е представила много малко подробности за стратегията на своето правителство.

В изтеклите записки се посочва също, че големият бизнес във Великобритания може да „насочи дулото на пистолет към главата на правителството“, след като то обеща на автомобилния производител Nissan, че няма да загуби инвестициите си след напускането на съюза.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички