Правителството отпусна още 1 млрд. лева за саниране


Правителството отпусна още 1 млрд. лева за саниране
Снимка:

5025

Допълнителни разходи от 1 млрд. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2017 г. за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради бяха одобрени от правителството днес.

Тези средства са до размера на одобрените за изпълнение на Програмата и са предназначени за изплащане на задълженията по чл. 2, ал. 6 от ПМС 18/2015 г., с което министерството превежда към Българската банка за развитие дължимите суми по изпълнението на Програмата.

Вторият милиард за финансиране на Програмата бе одобрен с Решение на 43-ото Народното събрание на 18 януари 2017 г.

Чрез изпълнението на Програмата за първи път в България има ясна политическа воля за мащабно финансиране на мерките за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд, тъй като този сегмент изостана значително по нива на енергийна ефективност в сравнение със сградите за обществено обслужване, съобщават от Министерски съвет.

В края на миналия месец ГЕРБ отговориха на БСП, които искаха парламентарна комисия да нищи има ли средства за саниране и какво е бъдещето на програмата, заявявайки, че програмата за саниране не е спряна и продължава да се изпълнява, а създаването на временна анкетна комисия по темата е безсмислено.

"Програмата не е спряна, тя продължава да се изпълнява, към момента има над 850 сгради, които са завършени. Близо 600 са в процес на изпълнение, останалите са в различен етап на договаряне на обществените поръчки. Средствата за сградите, които се изпълняват, са осигурени и ще бъдат финансирани от бюджета, а бъдещето на програмата е в пряка зависимост от разработваната жилищна стратегия", обясни зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова.

Тя допълни и че вече има ефекти от програмата и за първия зимен сезон бенефициентите са намалили сметките си за отопление с между 40 и 60%.

През предстоящата 2018 се очаква бум в санирането, заяви от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Имаме 570 сгради, които в момента се санират. През зимния сезон това няма как да се случи. Те ще бъдат зазимени и през 2018 ще бъдат санирани“, добави той.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички