Правителството прие бюджета за 2018 г.


Правителството прие бюджета за 2018 г.
Снимка:

2619

Очаквано след задълбочени дебати и дискусии, правителството днес одобри законопроекта за Държавния бюджет на България за 2018 г. и тригодишната бюджетна прогноза за периода 2018 – 2020 г. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

На заседанието са одобрени и законопроектите за бюджета на НЗОК и за бюджет на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Не съм сигурен, че ако бъдат намалени субсидиите на партиите, демокрацията ще стане по-силна – има аргументи в подкрепа на обратното, заяви още Горанов в коментар след днешното заседание. Той все пак уточни, че не съществува пречка да има финансиране не от държавния бюджет, ако политическите партии в парламента решат да няма финансиране с пари на данъкоплатците.

Основната тема, по която говори Горанов, беше Бюджет 2018. Припомняме, че той трябва да бъде внесен за обсъждане в парламента най-късно до края на утрешния ден (31 октомври), след като правителството го одобри.

"Колкото повече, толкова повече" - с тази реплика на Мечо Пух финансовият министър обрисува желанието на хората в бюджетния сектор "Сигурност и отбрана" за по-високи заплати. Той обаче посочи, че "това не са пари на финансовия министър" и има нужди и в други сфери т.е. трябва да се търси баланс. За Горанов 700 млн. лева повече за "Сигурност и отбрана" за догодина е доста сериозен принос. Темпът на растеж на доходите в бюджетната сфера не може да следва този в реалната сфера, подчерта Горанов, който не видя това като "задължително лоша новина". "Ще дойдат години, в които заплатите ще растат с по-голям темп, но преди да изхарчим тези пари, трябва да ги произведем", каза Владислав Горанов.

Пристрастен съм, но смятам, че бюджетът за 2018 година ще даде възможност за изпълнение на основните приоритети на правителството, като наблегна на визията на кабинета за инфраструктурата. Не би трябвало да има изненади в парламента при гласуването на бюджета за догодина, прогнозира финансовият министър.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички