Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху закона "Пеевски"


Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху закона "Пеевски"
Снимка: БГНЕС

4584

Правната комисия преодоля ветото на президента Румен Радев, наложено върху текстове от измененията в закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутатите от ДПС Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид.

Това се случи с 13 гласа на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, а БСП и "Воля" гласуваха срещу повторното приемане на проекта.

Държавният глава наложи вето с мотиви, че в преходните и заключителните разпоредби има разпоредби, с които се "преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения".

В дебатите по ветото Хамид Хамид изтъкна: "Не споделяме мотивите на държавния глава“. „Предложените от нас текстове са съобразени със законодателството".

"Мисля, че става въпрос за неразбиране на предложените текстове. Ще гласуваме „за“ повторното приемане на закона в зала", каза още депутатът.

Тодор Байчев от БСП посочи, че предлаганите промени в Закона за КТБ няма да попълнят пропуските, каквато е целта на вносителите.

"Законопроектът е противоконституционен, нарушава принципа на правната сигурност, ще създаде правен хаос“, заяви той. „Когато става въпрос за обществен интерес, законодателят ще бъде безкомпромисен към тези, които търсят как да заобиколят правилата - този сигнал даваме", заяви в отговор Йордан Цонев.

Крум Зарков беше категоричен, че депутатите от БСП ще подкрепят ветото на президента. "Това е поредното извънредно законодателство, дано допринесе до по-добри резултати, отколкото предишните такива, които не дават яснота", коментира той.

"Цифрите, съобщени от колегите от ДПС, са достатъчно солидни, за да създадем закон, който е на висотата на предизвикателствата", заяви депутатът.

Социалистът Филип Попов коментира: "Спорна е полезността на закона, доколко с него ще може да се възстанови несъстоятелността на банката“. „Разбирам целта на вносителите, действително следва да се запази масата на несъстоятелността на КТБ със всички възможни средства, но това не е правилният инструментариум", каза още той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички