Правната комисия отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон


Правната комисия отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон
Снимка: БГНЕС

2974

Правната комисия на Народното събрание отхвърли ветото на президента на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с 10 гласа „за”, 7 гласа „против” и без „въздържали се”, предаде БГНЕС.

Държавният глава наложи вето върху закона на 2 януари. В мотивите се посочва, че корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. "Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото“, се казва още в позицията на държавния глава. Радев смята, че на практика цялото ръководство на новия орган срещу корупцията ще се избира от мнозинството в парламента и се създава опасност депутатите да се месят в работата му. В мотивите за връщане се посочва още същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които България е страна.

В началото на дебата проф. Емилия Друмева, председател на правния съвет към президента, заяви: "Искам да ви уверя, че мотивите за ветото са подготвени с внимание, отговорност, анализ, със сравняване с чужди практики, с Конституцията и с други международни договори - всичко това е извършено и добронамерено. Аргументите в мотивите са юридически, а политически са институциите- и те функционират в политическото пространство, общуват помежду си, взаимодействат, сътрудничат си, в тази рамка действат механизми за баланси. Един такъв инструмент е президентското вето".

В самия указ се оценява положително, че при подготовката му са извършени необходимите обсъждания, в условията на максимална прозрачност, каза пък зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов. В своите мотиви президентът излага различна концепция за корупцията, добави той. Считаме, че корупцията е понятие по-широко от престъпление, не е отделно престъпление или група престъпления, не е и понятие от криминологията- за нас то е социално явление, каза зам.министърът.

От август месец м.г. спорим що е това корупция, заяви депутатът от БСП за България Крум Зарков. Но всички хора знаят що е това корупция, категоричен бе той. Колкото до социалното явление корупция - ветото на президента наистина беше предопределено, няма някой извън управляващите, който да е дал положително становище за закона. А и няма нищо ново в този закон, добави той.

Според Зарков органът, който ще се занимава с тази корупция, определен в закона, няма никаква независимост. Сигурно е, че с борба с корупцията може да се занимава орган, който има правомощия за разследване, каза той. И даде пример как редица становища на професионални и граждански организации по време на обсъждането не са взети пред вид, а те твърдят, че законът няма да проработи. Няма никаква причина за един български гражданин да подаде сигнал по този закон, убеден е Зарков. А ако някой, все пак, подаде сигнал, той ще бъде препратен към стотината други институции. Президентското вето е напълно аргументирано, каза депутатът, и призова колегите си да се вслушат във ветото на президента и да се тръгне към написването на изцяло нов закон.

За мен корупцията не може да бъде идентифицирана само с престъпленията от НК, отговори му зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов.

Искам да разсея някои от твърденията на Крум Зарков: относно списъка с корупционните престъпления- не е необходимо той да е изчерпателен, колегата не направи предложения за вписване на допълнителните престъпления, които се споменават в аргументацията на ветото и затова в комисията не сме водили дебат, заяви Данаил Кирилов. Г-н Зарков отрича философията на този закон, каза той.

Реакцията на президента

Отхвърлянето на ветото върху Антикорупционния закон от Правна комисия показва, че няма воля за борба с корупцията, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, предаде „Фокус“.

„Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около Антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че няма политическа воля за реална и всеобхватна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите“, коментира държавният глава.

На въпрос дали ще сезира Конституционния съд за антикорупционното законодателство, Радев подчерта, че приетият закон няма да доведе до реални промени, каквито хората очакват.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички