Предлага се глобите за чужденци, притежаващи земя у нас, да се отложат за 1 октомври

Предлага се глобите за чужденци, притежаващи земя у нас, да се отложат за 1 октомври
Източник: Getty Images / Guliver

Ще се търсят законодателни варианти, така че на чуждите инвеститори, които са купили земя у нас, да не се налага да я продават. Това заяви днес председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов пред БНР.

По думите му управляващите имат нужда от още време, за да направят законови промени, които да удовлетворяват и населението, и инвеститорите, и ЕС. Затова Румен Христов предлага налагането на санкции да започне от октомври, вместо от 1 май.

"Трябва да бъдем прагматични, по-малко емоционални, особено когато става дума за земеделска земя", каза Христов и добави: "До 1 октомври да се намери формула, за тези, които се занимават със земя, да намерят формула да я притежават. Имаме нужда от време да намерим консенсус. От една страна, да удовлетворява инвеститорите, от друга - населението."

"Земята, освен обработваема площ, е и част от територията на страната. Зрелостта на политическите формации е да осъзнаят, че животът се променя, България е член на ЕС и има правила, с които трябва да се съобразява", коментира още Румен Христов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.