Предлагат 16 април да стане официален празник


Предлагат 16 април да стане официален празник
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

2888

Инициативният комитет за отбелязването на 140-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция предлага денят на подписването на документа - 16 април, да стане официален празник. Това обяви кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, предаде "Фокус".

Предложението ще бъде внесено за гласуване в парламента от народните представители от Великотърновски многомандатен регион. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че няма как 16 април да бъде обявен за неучебен и неработен ден от тази година, тъй като предложението трябва да бъде входирано и съответно прието.

Второто предложение на инициативния комитет е Велико Търново да бъде номинирано за историческа и духовна столица на България. Кметът инж. Даниел Панов припомни, че от Търново Асеневци са управлявали Втората българска държава 208 години. За този период България се превръща във велика сила и има освен политическо и военно влияние, също така църковно такова в православния християнски свят. След Освобождението от турско робство Търново е считан за вечната столица на България. Тук е поставено началото на Третата българска държава. Приета е първата конституция и е обявена Независимостта на България. „Това предложение не е местен патриотизъм. Велико Търново и всички великотърновци го заслужава. Ние българите тачим нашата история и се гордеем с нашите предци. Този статут ще бъде почит към нашите предци, които са направили всичко онова и са градили, а ние трябва да продължим техните дела“, каза още инж. Даниел Панов.

В инициативния комитет за отбелязването на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция влизат Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий; Нейко Генчев – общински съветник, собственик на издателство и председател на Института за приложна музеология; проф. Милко Палангурски - историк и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; Веселка Коева – адвокат и член на Висшия адвокатски съвет; Йордан Цветанов – адвокат и председател на УС на Фондация „Център за обучение на адвокати – Кръстьо Цончев“; д-р Иван Църов – директор на Регионален исторически музей – Велико Търново; проф. Пламен Павлов – историк и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и почетен гражданин на Велико Търново; проф. Хитко Вачев – археолог в Регионален исторически музей – Велико Търново; Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновски общински съвет; проф. д-р Христо Бонджолов – ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; бриг. ген. д-р Пламен Богданов – началник на НВУ „Васил Левски“; Даниела Минева – председател на адвокатския съвет към великотърновската колегия и д-р Иван Александров – директор на РБ „П. Р. Славейков“.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички