Предлагат пушенето да е забранено и в найлоновите заграждения


Предлагат пушенето да е забранено и в найлоновите заграждения
Снимка: iStock/Guliver

2797

Табелите "Пушенето забранено" да бъдат върнати в заведенията. Това предвижда искане на сдружение "България без тютюнев дим", което вече е внесено в Министерството на здравеопазването.

От сдружението настояват още с поправка във въпросния нормативен документ да се формулира, че закрито помещение означава "стени и покрив независимо от материала". Така ще се сложи край на пушенето в найлоновите заграждения по тротоарите на кафенета, пицарии и ресторанти, коментираха още от там, пише "Монитор".

Сред другите искания на организацията е ппремахването на помещенията за пушене на българските летища срещу такса да бъдат премахнати.

Ресторантите, кафенетата, бистрата и клубовете, в чиито закрити части са заловени пушачи от инспекторите на регионалните здравни инспекции повече от един път, да бъдат затваряни. Управителите им пък дори при първо нарушение да бъдат глобявани на място без право на обжалване. Предлага се още право да налагат актове да имат и МВР, Агенцията по безопасност на храните и Главна инспекция по труда.

Честотата на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) в България е значително над средната за Европа и обхваща над 10% от населението над 40-годишна възраст. В същото време според различни проучвания между 35 и 40 % от българите пушат. Затова от асоциация "България без дим" започват кампания - да откажем цигарите за ден, а спестените пари да отидат за благотворителност.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички