Предлагат странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за произход

Предлагат странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за произход
Източник: iStock/Guliver

Пчелари искат странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за произход. Това каза Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“, пред "Фокус".

По думите му продуктът е уникален поради няколко причини. Първо, прашецът се събира от пчелите от диворастящи дървесни видове. Второ, има много ясно очертани маркери - богатство от витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони и още много други. Съдържа редица микроелементи и всички незаменими аминокиселини. Тодоров добави, че се очаква и решение на Европейската комисия за регистрация на странджанския манов мед като защитено наименования за произход. „Това е първият продукт в страната, който ще вземе това лого, което е много важно, защото ще се продава с висока добавена стойност“, каза Тодоров.

От 27 до 29 февруари в Царево ще се проведе Международен симпозиум на мановия мед с два основни панела. Първият ще бъде „Мановият мед - теория и практика“, а вторият - „Опрашване, опрашители и екосиситемни услуги“. Тодоров каза, че пчеларите ще подготвят и изпратят обобщена информация за проблемите им до европейските институции. Една от причините е, че през първия и втория програмен период за пчеларите не е предвидено нищо.

„Всички трябва да разберат, че екосистемните услуги трябва да се плащат, защото пчелите поддържат екологичното равновесие и биоразнообразие“, каза Тодоров. По думите му не може да се каже какво количество мед ще се произведе през 2018 година, но отбеляза, че няма висока смъртност на пчелните семейства.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.