Предлагат улесняване на закупуването на лекарства без алтернатива от болниците


Предлагат улесняване на закупуването на лекарства без алтернатива от болниците
Снимка: Thinkstock

3451

Лекарства, които липсват на българския пазар и нямат алтернатива, ще бъдат купувани от болниците без обществена поръчка. Това предлагат депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова и Данаил Кирилов с промени в Закона за обществените поръчки.

Сега Законът за лекарствените продукти предвижда, че когато дадено лекарство не се разпространява на българския пазар и то е единствена опция за лечение на дадено заболяване, то може да се внесе и прилага за нуждаещите се пациенти, ако е разрешено за употреба в друга страна-членка на ЕС и у нас.

"Става дума само за лекарства, които се плащат от Фонда за лечение на деца. Те се купуват от болниците, а има спешни случаи, при които няма време да се провежда процедура за обществена поръчка", обясни Даниела Дариткова. Освен това мотивите на вносителите гласят, че е трудно да се планират и прогнозират доставките на подобни медикаменти, тъй като са основно за редки болести, и затова е сложно медикаментите да се осигуряват предварително, предава в."Сега".

Поправката, която те предлагат обаче, не касае само лечение на деца, а осигуряване на десетки базови медикаменти, голяма част от които в онкологията. Законът за лекарствата налага създаване на списък от здравното министерство - "когато лечението на съответно заболяване е без алтернатива в страната, за конкретен пациент може да се прилага лекарствен продукт, който е разрешен за употреба в страна - членка на ЕС, разрешен е за употреба у нас, но не се разпространява на българския пазар". За медикаментите от този списък има специален ред на доставка - когато комисия в съответната болница реши, че на даден пациент може да помогне единствено препарат оттам. В такъв случай болницата има право да поръча доставка от търговец, въпреки че медикаментът липсва от пазара у нас. Именно за този списък е исканото от депутатите от ГЕРБ изключване от реда на закона за обществените поръчки.

Последният списък, качен на сайта на здравното министерство през лятото на миналата година, включва около 30 медикамента. Сред тях са базови препарати за химиотерапия като блеомицин, дакарбазин, още редица евтини препарати за рак, лидокаин и дори диуретикът фуросемид. Те не са само за деца. Тези лекарства липсват от българския пазар, тъй като производителите им смятат за нерентабилно да ги предлагат заради ниските цени. За да се плащат с обществени средства, медикаментите у нас трябва да са с най-ниската цена в ЕС. Затова и в последните години производителите изтеглиха от пазара стотици евтини генерици.

Лекарствата от този списък не подлежат на ценова регулация у нас и често имат само един доставчик, гласят още мотивите на депутатите от ГЕРБ доставките на тези препарати да не са с обществена поръчка, а болниците да ги поръчват директно на търговците.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички