Предлагат заплатите на санитари, сестри и лекари да бъдат 1 : 1,7 : 2,2

Предлагат заплатите на санитари, сестри и лекари да бъдат 1 : 1,7 : 2,2
Източник: БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев предлага основните заплати на санитар, сестра и лекар да бъдат в съотношение 1 : 1.7 : 2.2. Това предвижда разработената от екипа му методика за формиране на възнагражденията, която Ананиев започна да представя от понеделник на обиколки в болниците в страната. Турът на министъра започна от Бургас, Варна и Велико Търново, предаде Mediapool.

По тази формула при минимална заплата от 560 лева за санитар, колкото реално се получава за тази длъжност на повечето места в страната, основната заплата на сестра ще бъде 950 лева, а лекарската 1200 – параметри, които на практика преповтарят заложеното в колективния трудов договор в здравеопазването.

В много болници обаче тези заплати и сега не се достигат, което стана причина за протести на медицински сестри и работещи в отделни болници.

В отговор на протестите бяха отпуснати допълнителни 50 млн. лева от кабинета, които да се насочат за заплати и бяха увеличени цените на някои клинични пътеки с други 50 млн. лева.

При обиколките си в страната сега Ананиев ще проверява как се разпределят отпуснатите от Министерския съвет допълнителни пари.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.