Предложение - пияните шофьори сами да си плащат кръвните проби


Предложение - пияните шофьори сами да си плащат кръвните проби
Снимка: БГНЕС

2308

Шофьорите, употребили алкохол, сами да плащат кръвното изследване в болницата. Това предлага Министерството на вътрешните работи (МВР) с промени в Закона за движение по пътищата, публикувани за обществено обсъждане.

Новите текстове предвиждат ако шофьорите откажат да платят, КАТ не им връща книжката.

Другата промяна е, че ако при проверка се установи, че шофьорът има повече от 1.2 промила алкохол в кръвта си, полицаите ще ходят с него в болницата за изследване. Според Наказателния кодекс при такива стойности водачът подлежи на наказателна отговорност и трябва да бъде разследван от прокуратурата.

Шофьорите ще си плащат за изследването в определени случаи, става ясно от законовите промени - когато дрегерът отчете алкохол над 0.5 промила или пък тестът наркотици, или ако шофьорът откаже да бъде проверен с дрегер. В останалите случаи разходите се поемат от бюджета на институцията, назначила изследването, съобщава в."Сега" в днешния си брой.

Подобни изследвания се правят само в определени болници, а резултатите се връщат в МВР. В София това са Окръжна болница и ВМА. В момента едно кръвно изследване в Окръжна струва 55 лв. Цената на теста за наркотиците, който се прави само във ВМА, е между 100 и 300 лв. в зависимост от това какъв наркотик се търси. Насоката на изследването би трябвало да се даде още при полевия тест от МВР. В ценоразписа на ВМА е отбелязано, че изследването за кокаин е 60 лв., а това за амфетамини - 70 лв.

Новата порция промени в Закона за движение по пътищата е поредната, с която се прави опит да се затегне контролът по пътищата. Те обаче едва ли ще влязат за гласуване в парламента преди септември. Още в началото на годината влязоха в сила промените, според които КАТ може да сваля регистрационните номера на колата още на пътя. Т. нар. дерегистрация обаче се прилага само спрямо собствениците на автомобили. Въпреки това седмично има над 100 такива санкции.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички