Предложение към ЕК - да сменяме доставчика на ток за едно денонощие


Предложение към ЕК - да сменяме доставчика на ток за едно денонощие
Снимка: Thinkstock

2489

Смяна на доставчика на ток в рамките на само 24 часа и без такси за клиенти, които правят такава смяна - това е едно от предложенията в "Бялата книга" на Съвета на европейските енергийни регулатори (CEER), насочени към ЕК. Сега промяната отнема месец-два.

За да се избегне претоварване на потребителите, във фактурите следва да се представя само важна информация за сметките. Трябва и да се гарантира и поне двегодишен достъп до данните на всички клиенти независимо от типа на измервателните уреди, изтъкват от CEER. Така хората ще могат да видят черно на бяло как се е променяло потреблението им и съответно - сметките им преди и след смяната на доставчика на ток, пише в. "Сега".

В България засега няма голямо желание да се сменя доставчик. Справка на Комисията за енергийно и водно регулиране показва, че в рамките на миналата година едва около 1000 битови потребители са сменили доставчика си. Битовите потребители могат да изберат доставчик на ток, различен от трите големи ЕРП-та, ако търговец на ток им предлага по-изгодни цени. Плюс е и това, че хората няма да бъдат длъжни да се отказват от регулираните цени и могат отново да се върнат на контролирания от регулатора пазар. В България в последните години големите компании купуват ток от свободния пазар, докато малките фирми като цехове, фризьорски салони, баничарници и др. са на същите тарифи като домакинствата.

От Министерството на енергетиката оправдават липсата на интерес към свободния пазар на ток с факта, че процесът обикновено е дълъг и може да отнеме и пет години. За да се опростят процедурите, ще бъде създадена специална пътна карта за либерализацията на пазара. С какво и как тя би помогнала на потребителите, не е ясно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички