Предложение: 25% от бюджета на ЕС да отива за климата

Предложение: 25% от бюджета на ЕС да отива за климата
Източник: Thinkstock

Осем европейски държави излязоха с предложение 25% от бюджета на Европейския съюз да се влага в борба с климатичните промени, съобщи BBC.

Според съвместното изявление ЕС трябва да има нулеви емисии парникови газове най-късно до 2050 г. То бе подписано от Франция, Белгия, Дания, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания и Швеция. Групата смята, че планът може да "върви ръка за ръка с просперитета" и "да бъде пример, който да последват други страни".

Документът идва малко преди началото на среща на върха на европейските лидери в румънския град Сибиу, на която ще се обсъжда бъдещето на Европа и стратегията на ЕС за следващите пет години.

Не всички обаче са се включили в инициативата, а някои отсъстващи от съместната позиция, включително Германия, са важни играчи.

Позицията на осемте държави е, че климатичните промени имат "дълбоки последици за бъдещето на човечеството" и че ефектът от тях вече е видим. Дава се пример с горещините и пожарите миналото лято. Групата освен това казва, че гражданите са обезпокоени, което се вижда от скорошната мобилизация на млади хора.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.