Предложенията за промени в Закона за горите отговорят на интересите на обществото


Предложенията за промени в Закона за горите отговорят на интересите на обществото
Снимка:

14750

Предложенията за промени в Закона за горите имат за цел да подготвят мерки, които да отговорят на интересите на обществото и бизнеса, в синхрон със заявените намерения на правителството. Това заяви зам.-министър д-р инж. Валентина Маринова, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Тя изтъкна, че се прави допълнение в Закона, отнасящо се до така наречените „местни фирми”, имащи отношение към насърчаване на заетостта и осигуряване на работа на малките и средни предприятия по места. „Редакцията предвижда разширяване и по-правилното регулиране на възможността фирмите да кандидатстват на процедури за добив или продажба на дървесина”, разясни ресорният зам.-министър. Според зам.-министър Маринова досегашният текст на разпоредбата е създавал неясноти и е повод за немалко съдебни дела след провеждане на процедури по този ред.

Зам.- министър Маринова отбеляза, че и към настоящия момент Законът за горите дава възможност на физически лица да закупят стояща дървесина на корен за лична употреба, като могат да извършат добива сами, а процедурата и реда за това са изрично уредени в нормативния акт. Тя уточни, че количеството и местата, откъдето може да се извърши добива на дървесина се определят с решение на Общинския съвет за горски територии, които са общинска собственост и съответно от директора на държавното предприятие за горските територии - държавна собственост.

Ресорният зам.-министър заяви, че борбата с бракониерството и незаконната сеч са приоритет в работата на горските структури и уточни, че Изпълнителната агенция по горите като контролиращ орган чрез своите регионални дирекции, както и териториалните поделения на горските предприятия, осъществяват проверки съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи, като повечето нарушители са санкционирани с актове.

На срещата беше обсъдено и заявеното желание и МЗХ, и браншовата камара да правят форуми за разясняване на действащата нормативна база и да се търси на възможност за европейско финансиране. Отчетена беше и необходимостта да се наблегне на банката кадри още, като се започне от средното образование, за да се привличат повече ученици в селскостопанския и горски сектори. Ресорният зам.-министър пое ангажимент да се проучи възможността за разработване на социални програми, който да подпомагат бизнеса при наемането на завършващи в сферата на селското и горско стопанство.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички