Предпазете водомерите от замръзване, зоват от Софийска вода


Предпазете водомерите от замръзване, зоват от Софийска вода
Снимка: Thinkstock

2204

Проверете отново и предпазете водомерите и вътрешносградните инсталации от замръзване. Това съветват от Софийска вода.

Поради създалите се тежки метеорологични условия в „Софийска вода“ зачестиха сигналите за замръзнали вътрешносградни инсталации и водомерни възли. Дружеството осигурява допълнителни технически екипи и припомня основните правила, чрез които съоръженията могат да бъдат предпазени.

В сградите етажна собственост, в помещението, където е монтиран общият водомер, не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса. Ако това не е възможно, трябва той да е добре изолиран. Специалисти на дружеството са се натъкнали в последните дни дори на случаи на замръзнали вертикални инсталации.

При много отрицателни температури, очаквани да продължат през седмицата, рискът от замръзване на тръбите се увеличава и е най-разумно водата в необитаемите имоти да бъде спряна. Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата - добре изолиран.

През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми. Ширещата се практика, че ако се оставят да текат или капят, външните чешми няма да замръзнат, е погрешна и води до аварии и разхищаване на вода. Най-добре е водата към външните чешми да бъде спряна от спирателния кран, да се източат тръбите и да се махнат всички маркучи.

Удачно е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат. Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне например на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран.

През последните дни, екипи на компанията са се отзовали на над 100 сигнала на клиенти, предимно замръзнали водомери и вътрешно-сградни инсталации. Въпреки че тяхната поддръжка е отговорност на клиента, „Софийска вода“ остава в готовност да реагира при всякакви аварийни сигнали, вследствие на лошото време. Въпреки тежкото време, няма клиенти на „Софийска вода“, които са трайно без вода.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички