Предприемачи-откриватели искат да променят света


Предприемачи-откриватели искат да променят света
Снимка:

3943

Той е с избеляла тениска и дънки, изглежда крайно непретенциозно. Но има идея, която завинаги ще промени начина, по който хората по цял свят общуват. Или е зрял мъж с дяволит пламък в очите и няма да се спре пред нищо, за да реализира шантавите си хрумвания за електрически коли, ракети и покриви от соларни панели. Или пък е нежна руса дама, която иска да направи революция в здравеопазването.

Той/тя е достъпният идол на интелигентните млади - предприемачът, който е стигнал от брилянтния проблясък до големия успех. А по пътя всички са научили името му - Марк Зукърбърг, Илън Мъск, Елизабет Холмс… Иван/Христо/Мария/Анна...

Днес младите предприемачи са рок звездите на бизнеса. Нарекохме ги „достъпни“ идоли просто защото всеки с добра идея и ентусиазъм може да бъде на тяхното място. Светът е по-отворен откогато и да било и възможностите са безброй. Това обаче може да бъде и доста объркващо, затова младите хора имат нужда от знания и насоки. В България една от най-добрите инициативи, които могат да им ги дадат, е „Предприемачът като откривател“.

Тя представлява образователна и тренинг програма за ученици на възраст 15 - 18 години. „Целта ни е да покажем на гимназистите защо е полезно, интересно и морално да бъдеш предприемач, да правиш печалба, като решаваш проблеми и правиш хората по-щастливи. Курсът е общо 30 учебни часа, разделени в 3 модула: оборудване с икономическо мислене, етика на пазарната икономика и решаване на социални проблеми, бизнесът като откривателско приключение. С учениците разглеждаме предприемачеството като съвкупност от ценности, мотивация, страст и креативно мислене. Предприемачът е този, който скача в несигурна бездна с намерението да промени света“, обяснява създателят на програмата Георги Стоев пред Expert.bg.

Стоев е добре познат в икономическите среди у нас. Той е част от кръга икономисти, които през последните 15 години упорито настояват за ниски данъци, про-пазарни реформи и съкращаване на държавното присъствие в стопанството. Също така е съосновател и управляващ съдружник в Industry Watch – изследователска и консултантска компания с фокус върху макроикономическото развитие и икономическата политика.

Имайки пряк поглед върху младите хора, Стоев смята, че определено не им липсва желание да се развиват. ''Наблюдаваме силен интерес сред ученици в десетина от най-добрите гимназии в Пловдив, където предложихме за първи път тази извънучебна програма. Миналата пролет курсът беше включен като специално извънкласно занимание и в частния колеж “Аркус” във Велико Търново. В момента водим разговори с колеги от други градове, като планираме летен лагер в Габрово. Голяма част от преминалите през курса ученици настояват за продължение. Това ни и накара в момента да стартираме разработването на второ ниво „Иновации и креативно мислене”, което планираме да стартираме сред ученици през есента на 2017 г.“, споделя той.

По думите му предприемачът е човек, който разчита на собствените си възможности, за да създаде продукт или услуга, от които другите имат нужда. Именно този подход към света и бизнеса може да роди най-много възможности за успех. Затова и няма само една или две предприемачески области, които вълнуват учениците. Те по-скоро се фокусират върху сфери с проблеми или предизвикателства, които могат да бъдат разрешени чрез предприемаческо усилие.

И все пак - дали IT областта, която сме свикнали да приемаме като меката на предприемачите, не е преобладаващият интерес на младите? „Ние подготвяме тези ученици за активен бизнес живот поне след 5-6 години, когато светът ще е много различен от днешния. Новите технологии ще са много по-проникнали в индустрии, които наричаме традиционни и дори ниско технологични. Засега виждаме, че финансовият сектор се отваря бързо към новите IT решения, но много скоро ще бъде последван от здравеопазването, преработващата индустрия, енергетиката и дори минното дело. Затова масовото IT предприемачеството скоро ще бъде много повече от създаване на уебсайт и приложение за смартфон“, казва Стоев.

Според него трудностите в България при стартирането на бизнес не са много по-различни от тези на други места. Когато обаче бизнесът започне да расте, се усеща истинският вкус на средата. „По показателя бизнес среда България все още не е сред лидерите, обикновено гравитира около място номер 50 в световните класации. Ще бъдат необходими сериозни политически усилия за подобряване на това място, като най-неотложни за решаване изглеждат проблемите, произтичащи от съдебната система“, категоричен е икономистът.

А дали европейските програми не могат да помогнат за още по-бързото развитие на предприемачеството у нас? Според Стоев засега няма основание да се смята, че те са определящи. „Дори има опасение, че може да са повлияли негативно - отклонявайки предприемаческа енергия към бюрократизирани задачи. Но като цяло оставаме оптимисти за предприемаческата екосистема - ако еврофондовете пречат, те по-скоро ще бъдат избягвани от най-умните предприемачи, които ще се развиват бързо на пазарен конкурентен принцип“, твърди той.

Именно в умни и мислещи млади хора искат организаторите на „Предприемачът като откривател“ да превърнат учениците, посещаващи курса. „Ние поддържаме контакт с преминалите през програмата, като част от тях продължават обучението си при нас на стажантски позиции. Голям е и броят на тези, които редовно се допитват до нас по отношение на тяхното образование и бъдеща професионална реализация, включително и що се касае до стартиране на собствен бизнес“, казва Стоев.

По думите му се наблюдава ясна тенденция към нарастване на броя на младите хора, които проявяват интерес към предприемачеството, като това е свързано и с подобряване на образа на предприемача в обществото. „Проблемът не е в липсата на мотивация и желание, а в начина, по който се поднася информацията. Ентусиазъм сред младите хора за придобиване на нови знания обаче със сигурност съществува“, споделя още икономистът.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички