Предстои бум на автомобилната индустрия в България

Предстои бум на автомобилната индустрия в България
Източник: БГНЕС

Има голям оптимизъм за развитието на автомобилната индустрия в България. Наблюдава се значителен скок в процента компании, които планират да е разширяват на нови места, които търсят нови локации, а не разширяване на текущите мощности. Говорим за компании, които вече са тук и търсят втора, трета, а в някои случаи и четвърта локация за разширяване на дейността си. Това посочи арх. Любомир Станиславов от Аутомотив Клъстър България пред Bloomberg TV Bulgaria.

Гост в студиото бе и Иглика Йорданова от Colliers International.

Двамата представиха резултатите от прочуване на развитието на автоиндустрията в България, дело на Colliers International, Аутомотив Клъстър България и PwC, сочещо, че 70% от играчите в сектора очакват ръст на приходите си през настоящата 2018. Компаниите в сферата, сочи проучването, формират около 4% от БВП на страната.

„Големият бум в автомобилната индустрия в България тепърва предстои. Това вече започва да се вижда и в изследванията“, посочи арх. Станиславов.

Кои са основните пречки пред още по-големия ръст на автомобилната индустрия на родна земя?

Първата и основна причина, отчете Станиславов, е липсата на достатъчно развити индустриални зони.

Друг проблем е и липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка.

„Над 40% от изследваните компании извършват развойна дейност у нас. За нея трябват високо квалифицирани кадри, затова за бъдещето на индустрията е от особено значение обучението на такива“, заяви на свой ред Йорданова.

55% от компаниите са изразили желание да увеличат броя на служителите си.

„Това е значително по-голям процент от проучването ни през 2016. Не говорим просто за увеличаване на бройката, за за много по-сериозно планиране по отношение на тяхната квалификация“, отчете още тя

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.