Предстоят промени при пенсиите, осигуровките и обезщетенията за безработица


Предстоят промени при пенсиите, осигуровките и обезщетенията за безработица
Снимка: БГНЕС

2655

Веднъж годишно ще може да се иска преизчисление на пенсията, а не както досега – колкото пъти искаш в рамките на календарната година, ако си пенсионер. Преизчисление може да се иска при допълнителен стаж или ако човек е недоволен от доходите си. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които правителството предлага заедно с осигурителния бюджет за 2017 година. Промените са пратени преди два дни на работодатели и синдикати, като те ще бъдат обсъдени на Тристранка в петък (28 октомври), а днес ще има неформална дискусия между синдикати и работодатели, пише в. „24 часа”.

Освен това се предвижда НОИ да праща писма с подсещане за хора, на които предстои пенсиониране следващата година. Писмата ще бъдат само за тези, които нямат право на ранно пенсиониране т.е. полагащи трета категория труд. Напомнящите писма трябва да стимулират хората, на които им предстои пенсиониране, да проверят дали данните за техния стаж и осигурителен доход в информационната система на НОИ са коректни. При разминавания следва те да започнат да издирват документи за периоди, които липсват в базата данни на осигурителния институт, става ясно от мотивите на Министерския съвет, с които се предлага промяната.

Работодателите вече няма да издават удостоверения за пенсиониране по образците УП-2 и УП-3 за стаж след 2000 г., предвижда друга промяна в Кодекса за социално осигуряване. Причината е, че оттогава НОИ има електронна система, в която са вписани данните за всички осигуровки, и ще доказва стажа и доходите на хората служебно. Тази промяна обаче да влезе в сила от 1 януари 2018 г., предлага Министерският съвет.

Сред внесените предложения е и намаляване с 4 месеца на срока за подаване на заявление за пенсиониране, при който се плащат пенсии със задна дата. В момента при подаване на заявление до 6 месеца след като е навършена възрастта за пенсия, човекът получава със задна дата пенсиите си за този период. След изтичането им се губи правото на пенсия от датата на навършване на възрастта и тя се отпуска от датата на заявлението.

С 20% ще бъдат увеличени осигуровките, които внася бюджетът за пенсионирането на военни и полицаи, предвижда друга промяна в КСО. Така те вече ще се осигуряват върху 60,8% за родените след 1960 г. и върху 55,8% за родените по-рано. Осигуровките на военни и полицаи се плащат изцяло от бюджета. С 1% пък се увеличават осигуровките за пенсия на всички останали. Така догодина осигуровките за пенсия вече ще са 18,8% от дохода От тях 10,5 на сто ще се покриват от работодателя, а 8,3% - от работника.

Промяна има и по отношение на безработицата. Какви ще бъдат те прочетете в Actualno.com.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички