Предвиждат се повече средства за читалищата у нас


Предвиждат се повече средства за читалищата у нас
Снимка: БГНЕС

6835

Ежегодно в държавния бюджет се заделят средства, които се предоставят на читалищата с цел подкрепа и стимулиране на тяхната дейност и развитие. Средствата се определят на базата на държавен стандарт, който включва в себе си показателите - субсидирана бройка и стандарт за издръжка на тази бройка. Това казва министърът на културата Боил Банов в отговор на депутатски въпрос, свързан с разпределянето на държавната субсидия за читалищата в страната, предаде БГНЕС.

До момента в публичния регистър, който се води в Министерството на културата, са вписани 3 658 читалища.

От отговора на министъра става ясно, че при определянето на параметрите на бюджета, на базата на направени анализи, както и подадени мотивирани искания от страна на читалищата и общините в страната, се предвижда и завишаване на субсидираната численост, респективно на стандарта за издръжка на една субсидирана бройка.

За последните три години също е извършено такова завишаване. За 2016 година е 7 479 субсидирани бройки при стандарт за една субсидирана бройка от 7 080 лева. За 2017 година е 7 559 субсидирани бройки при стандарт за една от 7 300 лева, а през настоящата – 7 562 субсидирани бройки при стандарт за една бройка то 8 375 лева. „Разпределянето на допълнителните субсидирани бройки се извършва на базата на утвърдени „Правила за предоставяне на бюджетни средства за допълнителни субсидирани бройки за народните читалища“.

Съгласно тях читалищата кандидатстват към Министерството на културата, като представят формуляр за кандидатстване за отпускане на субсидирани бройки, който е съгласуван и с кмета на съответната община. Необходимо условие е и към датата на кандидатстване съответното читалище да е попълнило годишната информационна карта, която се съхранява в публичния регистър на народните читалища. Документите за кандидатстване се подават до 31 август на календарната година, предхождаща и подготовката на бюджетната процедура за следващата година“, припомня министърът в своя отговор.

Той уверява, че средствата от държавната субсидия, предназначени за народните читалища, се разпределят съгласно изискванията на закон, а кметовете на общини назначават комисия, в която има представители на всяко едно читалище, които преразпределят средствата на базата на утвърдени критерии и показатели. Право за получаване на средства има всяко едно читалище, което е регистрирано поне една година преди съответната бюджетна година. В страната има само отделни случаи, в които определената субсидия за едно читалище е временно спряна, като това се прави в случаи, когато има констатирани нарушения или е в ход съответна съдебна процедура.

На интернет страницата на Министерството на културата, както и в информационния портал на читалищата ежегодно се публикува информация за одобрените предложения за увеличаване на субсидираната численост.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички