Преговорите за Brexit може и да се забавят


Преговорите за Brexit може и да се забавят
Снимка: Getty Images/Guliver

1648

Преговорите между британските власти и ЕС за условията, при които Обединеното кралство ще напусне общността, може и да не започнат на 19 юни, както беше планирано. Това съобщи в интервю за телевизия SkyNews министърът по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис.

Същевременно Дейвис даде да се разбере, че задържането на старта на преговорите няма да е с повече от няколко дни и при всеки случай двете страни ще започнат диалог идната седмица.

Великобритания трябва да напусне ЕС не по-късно от март 2019 въз основа на задействания от министър-председателката Тереза Мей през март член 50 от Лисабонския договор за ЕС.

Тази стъпка дава старт на преговори между официален Лондон и властите на ЕС в Брюксел за условията на Brexit.

Същевременно говорител на Мей заяви днес, че позицията на ръководителката на британското правителство относно преговорите за Brexit не се е променила: кралството е готово да напусне общността без да има сключено споразумение за това.

„Мей няма да се съгласи на такава сделка за Brexit, която ще е по-лоша от напускане на ЕС без сделка”, каза говорителят.

Той даде първия си брифинг за медиите след предсрочните парламентарни избори на 8 юни. Консервативната партия ги спечели, но загуби парламентарното си мнозинство и ще разполага с 318 мандата, което наложи формиране на правителство на малцинството.

В тази връзка медиите започнаха да пишат, че вероятно ще се наложи Мей да смекчи позицията си за Brexit, предвид мнението на партийни членове, които са против твърдия Brexit, предвиждащ излизане на Великобритания от общия пазар и митнически съюз.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички