Прекалено честото къпане може да бъде вредно

Прекалено честото къпане може да бъде вредно
Източник: iStock/Guliver

Добрата хигиена е изключително важна, но знаете ли, че е възможно да "предозирате" къпането? Проучвания показват, че твърде честите душове имат негативно влияние върху кожата ни и полезните бактерии по тялото ни, пише Insider.

Ето няколко от знаците, че се къпете прекалено често:

- Косата ви винаги е мазна. По скалпа има естествени масла. Ако постоянно ги отмивате, организмът ви ще започне да произвежда повече и повече. Достатъчно е да миете косата си два или три пъти седмично.

- Имате упорит пърхот. Причината е, че скалпът ви е прекалено сух. Дайте му шанс сам да регулира състоянието си, като разредите измиванията.

- Цветът на боядисаната ви коса избледнява бързо. Минералите във водата могат да доведат до загуба на блясък и избледняване на боите.

- Кожата ви е суха. По същия начин честите душове отмиват и натуралните масла и покрития на кожата. Ако ви се налага да се къпете често, нека поне не е дълго, за да се запази кожата ви естествено мека.

- Кожата ви е червена и лесно се раздразнява. При честото къпане горният слой мъртви клетки на кожата, които всъщност я предпазват, пада и така тя става по-чувствителна към дразнения.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.