Преките чуждестранни инвестиции се свиват в световен мащаб

Преките чуждестранни инвестиции се свиват в световен мащаб
Източник: iStock/Guliver

През 2017 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в света са намалели с 16% до 1,52 трилиона долара в сравнение с 1,81 трилиона долара година по-рано. Това сочи доклад на Конференцията на ООН за търговията и развитието (ЮНКТАД), цитиран от БГНЕС.

За втора поредна година е регистрирано съкращаване на ПЧИ. Като цяло то е резултат от намаляването на активността в сферата на покупката от чужденци на компании в САЩ и Великобритания.

„Пътят към възстановяването на ПЧИ все още е неравен. Макар в развиващите се страни те да запазиха нивото си от предходната година, както и преди са необходими повече инвестиции в секторите, които съдействат за постигането на целите на устойчивото развитие. Стимулирането на ПЧИ за устойчивото развитие, както и преди остава проблем“, заяви генералният секретар на ЮНКТАД Мухиса Китуй.

Притокът на инвестиции в развитите страни през 2017 г. се срина с 27% до 810 милиарда долара, включително в Северна Америка – с 33%, в Европа – с 27%. В същото време в Австралия беше регистриран ръст с 11%.

ПЧИ в развиващите се страни през миналата година са се увеличили с 2%, достигайки 653 милиарда долара. В страните с преходна икономика този показател е спаднал със 17% до 55 милиарда долара, което е минимумът от 2005 г., най-вече заради съкращенията в Русия /със 17% до 31 милиарда/ и слабият приток на инвестиции в повечето страни от ОНД.

След 3 година растеж обемът на трансграничните сделки по сливанията и поглъщанията (M&A) през 2017 г. спаднаха с 23% до 666 милиарда долара. Въпреки това този показател влиза в тройката най-добри за последните 10 години.

„Подобряването на перспективите за икономически растеж, търговията и цените на суровините е белег за потенциалното увеличаване на световните преки чуждестранни инвестиции през 2018 г. Но повишаването на геополитическите рискове и политическата неизвестност могат да повлияят върху възстановяването на ПЧИ през 2018 г.“, заявяват експертите на ЮНКТАД.

Очаква се през 2018 г. ПЧИ да се завърнат на нивото от 1,8 трилиона долара. Растежът на световния БВП може да достигне 3,1%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.