Преките инвестиции в София са 220 млн. евро за седем месеца

Преките инвестиции в София са 220 млн. евро за седем месеца
Източник: БГНЕС

За първите 7 месеца на тази година преките инвестиции в София са 220 млн. евро. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция за бъдещето на Икономическия и паричен съюз.

„Публичните инвестиции са важен фактор за привличане на инвеститори. В периода 2007-2013 година Столичната община само чрез европейската солидарност инвестира около 1,5 млрд. евро публични средства в ключови транспортни, инфраструктурни и екологични проекти, а в новия програмен период от 2014 година насам вече сме осигурили финансиране за проекти на обща стойност 744 млн. евро“, обобщи Фандъкова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ това са средства, които реално променят града и данните от всички международни доклади го доказват. „Публичните инвестиции привличат и частни. Това е начинът да се постига икономически растеж. По данни на БНБ само за първите 7 месеца на тази година преките инвестиции в София са 220 млн. евро. Това означава нови работни места и по-високи доходи за хората“, съобщи още столичният кмет.

Тя отбеляза, че София и регионът са привлекателна дестинация за много компании, благодарение на високоскоростния интернет, добре подготвените млади хора и конкурентното заплащане.

„Само за 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България и категорично е сред най-бързо развиващите се у нас, като създава нови и високо платени места“, коментира Фандъкова, като отчете, че в столицата в сектора работят над 40 хиляди души и 90% от технологичните компании в страната.

„Когато говорим за бъдещото на паричния съюз, трябва да отчитаме реалните данни за развитието на всяка страна и регион, така че решенията, които взимаме да са в полза на гражданите и в края на краищата да вървим към една обща цел – по-висок икономически растеж“, каза още тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.