Премахва се подоходният критерий за пенсиите на децата без родители

Премахва се подоходният критерий за пенсиите на децата без родители
Източник: Thinkstock

Управляващи и опозиция се обединиха в съгласието си да отпадне подоходният критерий за пенсиите на деца без родители. До тук се стигна след разговори с премиера и вътрешния министър.

"Имаме добра новина, имаме победа – абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий. Обидата, че след като веднъж са наказани от съдбата, за втори път ги наказва собствената им държава, ще отпадне", каза омбусманът Мая Манолова в кулоарите на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Тя уточни, че става дума за 6000 деца и е абсолютно във възможностите на българската държава да подкрепи всяко едно от тях.

„Всички деца сираци ще получават финансова подкрепа от българската държа, което е честно, което е справедливо”, допълни Манолова.

Месечната помощ се предоставя до навършване на 18-годишна възраст, а ако детето учи - до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Размерът ѝ се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, но не може да е по-малък от предходната година.

За 2019-та размерът на помощта все още не е уточнен. По предварителни изчисления мярката ще е около 4 млн. лева.

В първоначалния вариант беше заложено за т.нар. кръгли сираци да няма изискване за доходи, но да има такова за семействата на децата с един починал родител.

Запазват се условията децата редовно да посещават подготвителните групи в детските градини или в училищата, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.