Премахват опцията за получаване на българско гражданство срещу инвестиции

Премахват опцията за получаване на българско гражданство срещу инвестиции
Източник: БГНЕС

Проектът за промени на Закона за българското гражданство ще бъде обсъден на 30 януари от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от правосъдното министерство.

Част от новите мерки предвиждат да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната. Припомняме, че в момента българско гражданство може да бъде получено на основание, че чужд гражданин е инвестирал в българската икономика 1 млн. лева.

Според заключенията на експертите, от 2013 година насам, от когато нормата е в сила, не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. Съответно няма разкриване на нови работни места и икономически растеж заради това, че сме дали българско гражданство на крупни инвеститори. Всъщност, анализът е показал съвсем друго - че заявената като гаранция инвестиция за получаване на българско гражданство "не е налична", защото "е извършена продажба на (съответните) закупени ценни книжа или по други причини". Идеята за законовата промяна, известна и като "Златни визи", беше на вече покойния Божидар Димитров и по негови сметки трябваше да вкара в българската икономика половин милиард евро.

За предприетите мерки от Министерството на правосъдието за повишаване на контрола и предотвратяване на възможни злоупотреби в процедурите по предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят на правосъдието, защита на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова.

"България като държава няма икономически принос от даване на гражданство срещу инвестиция", коментира зам.-министърът по правосъдието Десислава Ахладова на брифинг във връзка с предлаганите от ведомството мерки за затягане на контрола по придобиване на българско гражданство, предаде "Фокус".

За периода от 2013 г. до 2019 г. само четири лица са се възползвали от възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, по чл. 12а от Закона за българско гражданство, а тези по чл. 14а са 46, обясни тя. Анализ показва, че приетите през 2013 г. промени в Закона за българско гражданство, с които на лица, направили инвестиции в размер съответно на 1 или 2 млн. лв., могат да кандидатстват за българско гражданство при облекчена процедура и съкратени срокове, не са имали очаквания ефект - разкриване на нови работни места или принос за икономиката.Лицата, поискали българско гражданство въз основа на инвестиции, са от различни държави - Египет, Русия и др. Даването на гражданство по двете разпоредби става при инвестиции в размер съответно 1 млн. лв. или 2 млн. лв. Процедурата и сроковете са изключително опростени и съкратени - не се изискват други предпоставки, както при останалите лица, които кандидатстват за гражданство, отбеляза още зам.-министърът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.