Премахват смяната на времето от 2019 г.


Премахват смяната на времето от 2019 г.
Снимка: Thinkstock/Guliver

5476

Смяната на часовото време ще се премахне през 2019 г., като всяка страна-членка на ЕС ще реши сама дали да прилага като постоянно лятното или зимното часово време. Това заяви по време на речта си за състоянието на съюза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предадоха от пресслужбата на институцията.

"Държавите-членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам парламентът и съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича", каза Юнкер.

Законодателното предложение трябва да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.

Сега предложението на Европейската комисия ще бъде представено за одобрение на Европейския парламент и на Съвета.

За да се осигури плавен преход, всяка държава-членка ще трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно - лятното или зимното. Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички