Превозвачи излизат на протести в десет града на страната


Превозвачи излизат на протести в десет града на страната
Снимка: БГНЕС

2277

Днес, 4 юли, от 11:00 ч. до 17:00 ч. най-вече товарните превозвачи обявяват протест в подкрепа на Закон за Българската автомобилна камара, съобщиха от Съюза на международните превозвачи.

Припомняме, че проектозаконът, внесен от група народни представители, бе оттеглен от парламента в петък следобед. Ръководствата на Съюза на международните превозвачи (СМП), Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи (БАСАТ) и всички привърженици на идеята за обединение на бранша в Камара организират обаче протест на ТИР-ове и автобуси, който ще стартира от 11:00 ч. с местоположение в София по бул. „Цариградско шосе“ от 11:00 до 17:00 часа в двете посоки на движение, съответно от кръговото на 4-ти км до кръстовището с бул. „Димитър Пешев“ и обратно, ще бъдат паркирани товарни автомобили и автобуси, както и от 11:00 часа пред храм-паметника ”Александър Невски” ще бъдат паркирани 100 броя автобуси.

Към протеста в София ще се присъединят и превозвачи в други градове на страната - Русе, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Свиленград, Ямбол, Петрич, Враца, Варна.

Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта е да бъде заявена категоричната подкрепа на значителна част от бранша за обединението на сектора чрез Закон за Българската автомобилна камара.

"В момент, когато цялата държава и общество се обединиха в защита на интересите на сектора пред ЕК и ЕП, не можем да приемем, че има сериозни компании, които с разумни аргументи да застават срещу дългогодишната идея за създавана на Българска транспортна камара чрез закон", се казва в съобщение на организаторите на протеста. И всичко това зад манипулативни твърдения и с едното искане да бъде оттеглен внесеният проект, преди дори да са отразени предложенията за промени в текстовете.

"Датата 4 юли бе избрана спонтанно в отговор на решението за оттегляна на законопроекта. Оказа се, че съвпадна и с датата на насрочените в Европейския парламент дебати по Мобилен пакет I. Дебати, от които ще зависи дали българската позиция и българският национален интерес ще бъдат защитени. Видяхме, че обединени постигнахме резултат. Това е единствената възможност гласът ни да бъде чут в Европа и да даде ясен знак, че няма да приеме решения, които противоречат на изконните принципи за създаване на ЕС", пишат още организаторите.

"Призоваваме всички български политици да не използват Закона за Българска автомобилна камара за тяснопартийни цели, а да се обединят за приемане на работещ и приемлив за всички законов инструмент, който да е в полза, както на сектора, така и на вътрешните регулации, и на държавния интерес. Призоваваме и всички национално отговорни български транспортни компании, да подкрепят най-висшата форма на обединение – Камара, създадена със закон! Единствената възможна форма, при която държавата признава правото на бранша да се саморегулира по професионални правила и да е гарант за собственото си развитие и качество на предоставяните услуги", категорични са още протестиращите.

Пред БНТ Ангел Траков, който е член на УС на Съюза на превозвачите, обяви, че този законопроект бил единственият начин да се обедини бранша. Той заяви, че "сега е моментът законотворците да намерят правилния път, може би изпълнителната власт (бел. ред. - вероятно Бойко Борисов, който даде зелена светлина законопроектът да бъде спрян)".

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички