Превозвачите може да блокират заводи на чужди предприятия

Превозвачите може да блокират заводи на чужди предприятия
Източник: БГНЕС

Превозвачите се заканиха да организират протестно шествие с камиони и автобуси по време на срещата на върха на ЕС на 16-17 май.

Съгласно обясненията, всъщност ще има поредица от инициатива. На първо място - мирен протест, насочен срещу европейските лидери. Обсъжда се и пакет от действия, като може да се стигне до блокада на заводи, които са собственост на чуждестранни инвеститори. Гледната точка в случая - след като те ни пречат да правим бизнес в ЕС, защо ние да ги улесняваме да правят бизнес в България? Готови сме на всякакви протестни действия, включително блокада на граници, казаха превозвачите.

Когато говорим за превозване на хора, нормално е да има по-рестриктивен модел. Когато говорим за превоз на товари, следва да е обратното. Прилага се обаче обратният модел. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски, който изрази подкрепа за превозвачите. Той добави, че премиерът Бойко Борисов ще направи усилие да уреди среща на превозвачите и еврокомисаря по транспортните въпроси Виолета Булц.

Недоволството на превозвачите е заради нов европейски регламент, идеята за който е на френския президент Еманюел Макрон. Според превозвачите пакетът има за цел единствено да изхвърли от европейските превози компаниите от Източна Европа. В пакета за мобилност са включени изисквания шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на тираджията да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите, промени в правилата за шосейния каботаж, който на практика ще го премахне.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.