През лятото започва строежът на интерконектора България - Сърбия

През лятото започва строежът на интерконектора България - Сърбия

Очаквам през месец юни или юли да започнем реално изграждането на интерконекторната връзка между България и Сърбия. Това заяви сръбският президент Александър Вучич.

„След като построим интерконекторната връзка между България и Сърбия, ще трябва да изградим газопровод до унгарската граница“, каза още той.

Според него интерконекторната връзка ще позволи на Сърбия да получава газ от „Турски поток“, за което очаква и финансиране от ЕС.

Пред „Спутник“, цитиран от БГНЕС, Вучич пояснява, че продължават преговорите с руската страна за хеликоптерите Ми-17. Той се надява те да приключат до края на тази година.

„Предстоящата визита на руския външен министър Сергей Лавров е много важна за нашата страна. Той е голям приятел на Сърбия и очаквам да укрепим нашите връзки, ще говорим по всички въпроси и да разширим сътрудничеството във всички области“, заяви сръбският президент.

Вучич заяви, че Сърбия е „благодарна на руския президент Владимир Путин, който държи на Западните Балкани, за разлика от неговите предшественици“, каза Вучич.

„Подобрихме търговското и военно сътрудничеството, но най-много сътрудничеството в енергийния сектор. Надявам се да продължим по този начин“, добави сръбският президент.

Междусистемната връзка България - Сърбия

Междусистемната газова връзка София – Цариброд/Димитровград (Сърбия) – Ниш (Сърбия) се предвижда като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Интерконекторът ще допринесе за диверсификация на маршрутите, междусистемната свързаност на двете страни и осъществяването на пренос на природен газ. Първоначално се очаква интерконекторът да осигури възможност за доставка на 1,8 милиарда куб. м. газ. Той е обявен от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС.

На 19 януари 2017 г. министрите на енергетиката на България и Сърбия Теменужка Петкова и Александър Антич подписаха меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на интерконектора.

За изграждането на българския участък е осигурено финансиране по линия на програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“ в размер на 45 млн. евро.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.