През септември внасят законови промени за коланите в автобусите


През септември внасят законови промени за коланите в автобусите
Снимка: iStock/Guliver

2428

"Въпросът за коланите е много важен. Няма място за отстъпление, трябва да се промени законодателството. През месец септември такива текстове ще бъдат внесени в народното събрание. Безопасността е най-важното нещо." Това заяви Бойко Рановски - директор на ИА "Автомобилна администрация" в интервю за Нова телевизия.

"За някои превозни средства, произведените преди 2006 година, това не е възможно. Ще се наложи за такива автобуси подмяна на самите седалки, защото те не позволяват поставянето на колани", добави той.

"В страната има над 23 000 автобуса. Около 15 000 са с първа регистрация преди 2006 година. Не всички от тези обаче са лицензирани за извършване на превоз. Общо лицензираните са около 13 000, като ако се въведе вече споменатата мярка, ще станат на половина", каза още Рановски.

"Задължение на колегите от "Пътна полиция" е, като има проблем в някой участък от път, да бъдат сигнализирани съответните институции и отговорни лица. Аз като съм бил начело на агенцията поне, така правех. По отношение на това какво е трябвало да се предприеме - има компетентни органи, те ще кажат", така коментира Рановски казуса за асфалта с лошо сцепление, където стана катастрофата край Своге.

"Всичко в момента се изследва и анализира, а стопанинът на пътя трябва да вземе съответните мерки. Можеше да бъде затворен пътя, но това решение трябва да бъде съгласувано и решено от стопанина на пътя и "Пътна полиция". Отговорните органи трябва да кажат какво решение са взели. Участъкът е много натоварен и интензивен. Когато даден участък има проблем, обикновено се ограничава скоростта в този участък", каза Рановски.

В момента на Централната автогара в София се извършва проверка на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”. Проверява се документалната част на автобусите – дали отговарят на изискванията за дадения вид превоз, както и работно време. Дали шофьорът притежава всички необходими документи. 

"След 2008 г. няма произведен автобус, който да не притежава обезопасителни колани. Проблемът е дали се поставят. Няма превозвач в страната, който да не го е страх от две неща – да не му се отнеме лиценза и да не предизвика или попадне в катастрофа, при която да има загинали. В този смисъл няма фирма, която да не полага ежедневни усилия, за да предотврати това", обясни Симеон Милушев от Националната асоциация на автобусните превозвачи.

"Преди две години Столична община направи обществена поръчка, която задължи софийските превозвачи да купят около 300 нови автобуса и така възрастовият им състав се понижи. В страната обаче все още процентът на новите автобуси е плачевен", допълни той.

Милушев е на мнение, че контролът, който се извършва в малките населени места, е занижен заради много обстоятелства. Едно от тях е ниското заплащане на контролните органи и тяхното обучение. По този начин не са мотивирани да изпълняват задълженията си.

На 29 август предстои среща на 10 организации и да се предложат допълнителни мерки на Министерството на транспорта.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички