Президентът даде споразумението СЕТА на Конституционния съд


Президентът даде споразумението СЕТА на Конституционния съд
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

2120

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА). Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Като международен договор СЕТА е споразумение със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки. СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус.

Искането е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори (чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9), участието на Република България в ЕС (чл. 4, ал. 3) и икономическото развитие на държавата (чл. 19 и чл. 20).

Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на Република България в изграждането и развитието на ЕС. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС.

Изложените съображения мотивират държавния глава да упражни правомощието си и да сезира Конституционния съд като пазител на върховенството на Конституцията, завършава официалното съобщение от прессекратариата на президента.

Какво е CETA? Това е споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. Основната му идея е да паднат митническите бариери в различните икономически сектори. Именно тази идея – т.е. парите, повдигна много въпроси за полезността на CETA, което е считано за предвестник какво може да очаква ЕС от бъдещо такова споразумение с далеч по-могъщата американска икономика (ТТИП). Засега обаче ТТИП се отложи далеч в бъдещето.

Както всяко споразумение и при CETA има плюсове и минуси. Плюсовете, разбира се, са предимно за по-големите предприемачи, тъй като митата са държавен инструмент от векове наред, за да може по-силният като възможности и способности на даден пазар да бъде спиран, за да не елиминира всички по-слаби и да се стигне до ситуация на монопол. Повече детайли за споразумението прочетете ТУК.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички