При 14% от малките ВЕЦ-ове в България има нарушения

При 14% от малките ВЕЦ-ове в България има нарушения
Източник: gabrovonews.bg

След като днес (1 септември), коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“ организира протест пред сградата на МОСВ заради изграждането на МВЕЦ „Енерджи – Говедарци“, екоминистерството оповести, че при 19 от 138 проверени малки ВЕЦ-ове в България има нарушения.

От МОСВ уточниха, че подлежащите на контрол малки ВЕЦ-ове на българска територия са общо 217. За периода юли-август тази година са проверени 138. „Един от сериозните проблеми, които се опитваме да разрешим е да се ограничи потенциалното негативното въздействие на тези обекти върху водните ресурси и екосистемите“, каза зам.-министър Атанаска Николова на среща с представители на екологични организации.

Стана ясно и, че съвместно с неправителствения сектор вече е разработена методика, която ще оценява потенциалните рискове от изграждането на малки ВЕЦ. Предстои документът, който определя участъци, в които категорично се забранява строеж на такива съоръжения, да бъде одобрен от министъра на околната среда и водите.

Относно разрешителното за МВЕЦ „Енерджи – Говедарци“ зам.-министър Николова заяви, че разрешителното му не е окончателно и жалбата срещу строежа ще бъде разгледана. Според WWF МВЕЦ-ът се изгражда в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“.

Още през юли WWF съобщи, че има внесени жалби от неправителствени организации пред Европейската комисия заради унищожаването на екосистеми по речните течения на места, където има малки ВЕЦ-ове.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 4

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
 • Слави

  Слави
  Водата е много подходящ източник за производство на електроенергия и е еко, а да правиш мръсотии и да се наричаш еколог - не е еко.

 • Мария

  Мария
  Хайде пак поредните глупости на Зелените. Нали се сещате, че им викат зелени не заради любовта към природата, а любовта към зелената валута. Това с ВЕЦ-овете е поредната пародия и цирк, който разиграват, за да може да изкарат едни допълнителни пари от изнудване. Просто, който не си плати веднага е обсипван с какви ли не жалби и му се струпват веднага всякакви комисии за проверки. Това е цялата работа. Не мисля, че има сериозни проблеми с ВЕЦ-овете, защото при това положение щеше да има доста видими резултати. Например купища измрели риби и натровени животни. Такива няма.

 • Киро

  Киро
  Тия смешници от WWF си немриха нови жертви за изнудване...

 • Айде пак

  Айде пак
  Екомафията отново се е активизирала. Прикривайките се зад разни проекти свързани уж с опазването на природата, тяхната истинска цел е съвсем друга. Според медийни разследвания основните донори на WWF са големите петролни компании, които са сред най-големите змърсители на природата - „Шел“, „Тексако“, „Ла Фарж“. Фондът вече е забъркан в доста скандали, като е проверяван, че дейността му е причина за унищожаване на гори. У нас въпросните "защитници" на природата са се съсредоточили в усвояването на средства от бюджета на България и Европа. Освен това окзват пряк натиск и влияят върху всички съществени инвестиционни проекти в страната.