При 80% от трансплантациите парите от държавата не стигат


При 80% от трансплантациите парите от държавата не стигат
Снимка: БГНЕС

2573

Между 80 и 90 трансплантации на стволови клетки се извършват всяка година в отделението по трансплантации в Специализираната национална болница за хематологични заболявания в София. Досега там са трансплантирани близо 800 пациенти със злокачествени онкологични заболявания, предава БНР.

Животоспасяващите операции са основната причина болницата да натрупа 24 милиона лева дългове. При 80% от трансплантациите средствата, които държавата плаща, не покриват направените разходи, казват от ръководството на болницата.

Между 30 и 40 са новорегистрираните пациенти всеки месец в специализираната хематологична болница в София. Статистиката показва, че у нас постиженията при лечението на онкохематологични заболявания са сравними с тези в Европа и в света.

"Образно казано съотношението между оцелели и починали пациенти е 2:1. Т.е. ако имаме 90 човека с окнохематологични заболявания около 60 човека ще бъдат оцелели, 30 човека обаче ще загинат. Имаме още много какво да правим, но като цяло нашите данни показват, че нашите резултати са съизмерими с водещите европейски хематологични центрове като Англия, Испанияа, Франция, Италия", уточни директорът на болницата доц. Бранимир Спасов.

Държавата плаща между 40 и 80 хиляди лева на пациент за трансплантация на стволови клетки. В 80 на сто от случаите средствата не са достатъчни и разликата се поема от болницата, която трупа задължения, добави доц. Спасов:

"Не е добре остойностено реимбурсирането на нашите трансплантации т.е. за всеки един трансплантиран ние имаме финансови загуби между 5 и 80 хиляди лева. Хората не плащат нищо- всичко плаща болницата. Ние в момента имаме 800 трансплантации."

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички