Приет бе законът на Пеевски, затягащ контрола над медиите

Приет бе законът на Пеевски, затягащ контрола над медиите
Източник: БГНЕС

Без никаква особена съпротива т.нар. медиен закон на Пеевски беше приет на второ четене в Народното събрание – без в пленарна зала да присъства основният му вносител т.е. самият Пеевски. Резултатът беше очакван, след като картината беше същата и на първо четене. Законът създава сериозни рестрикции пред медийния бизнес, като някои от тях обаче няма как да бъдат изпълнявани систематично и възниква въпросът дали проверките за изпълнението им няма да са нарочно избирателни.

Обявената идея на закона е да се декларира кой е действителният собственик на дадена медия – този, който определя редакционната политика. За целта, до 30 юни всяка година се подава декларация – чрез попълване на електронен формуляр на интернет страницата на Министерството на културата (МК). Информацията ще се подава и до Агенцията по вписванията и трябва да бъде обявена и в Търговския регистър. Електронният публичен регистър към МК трябва да заработи до една година след окончателното приемане на закона, но беше гласувано да няма задължение в него да се вписва "информация, идентифицираща действителния собственик" на печатни издания, която трябва да се публикува в първия за календарната година брой на съответното печатно издание. Припомняме, че точно Пеевски де факто държи повечето печатни издания в България. Освен това, от МК вече казаха по време на обсъжданията на ниво комисия, че не могат да проверяват всички, защото нямат достатъчен ресурс т.е. мярката става проформа, макар че е вписано, че "когато нарушителят не може да бъде установен (бел. ред. - първото установяване се прави от МК), министърът на културата изисква съдействие от органите на МВР". Има предвидени глоби за неподадена или грешна декларация, които със сигурност са сериозни за по-малките медии – от 10 000 до 15 000 лева при първо нарушение и от 20 000 до 30 000 при повторно.

В закона съществуват и понятия като "лице, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и/или редакционната политика" и "действителен собственик", което беше отбелязано от депутата от БСП Антон Кутев, който смята, че собствеността на малките медии ще бъде осветена, но няма да се случи така при по-големите медии, контролирани от собственици с едър бизнес, които могат да финансират медиите си през вериги от компании така, че да не се стига директно до тях по документална следа. Това е опит да се работи за изсветляването на собствениците на медии, които не са монополисти, заключи Кутев. А колегата му от БСП Филип Попов попита защо няма уточнение що е то "действителен собственик", когато се говори за мерки против евентуално изпиране на пари през медиите.

Още подробности за закона на Пеевски прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.