Приходите от акцизи на цигари са дръпнали нагоре през второто полугодие на 2017


Приходите от акцизи на цигари са дръпнали нагоре през второто полугодие на 2017
Снимка: БГНЕС

3314

През месеците февруари, март и април 2017 г. (данъчни периоди) се регистрира непрекъснато изоставане на приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия спрямо събраните през съответните месеци на 2016 година. Това се посочва в изготвения от Агенция „Митници” анализ на приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия през 2017 г.

2017 г. като цяло е поредната година, в която приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия нарастват спрямо предходния отчетен период - с 2.8% в сравнение с 2016 г., става ясно от анализа, цитиран от БГНЕС.

Един от основните изводи в него сочат, че увеличаването на минималните нива на облагане на цигарите през 2017 г. води до промяна в структурата на потребление на тютюневи изделия, изразяваща се в ръст на освободените за потребление количества тютюн за пушене и други алтернативни продукти за сметка на освободените за потребление цигари.

Независимо от значителния ръст на приходите от акциз за цигари през месец януари, през първото полугодие на 2017 г. приходите от акциз за групата изостават от събраните за първото полугодие на 2016 г. със 150.1 млн. лева (12.5%).

От митниците отбелязват, че през месеците февруари, март и април 2017 г. (данъчни периоди) се регистрира непрекъснато изоставане на приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия спрямо събраните през съответните месеци на 2016 г., без за това да са налице обективните пазарни потребности. Изоставането е главно за сметка на спада в освободените за потребление количества цигари, които за трите месеца намаляват с над 780.0 млн. къса спрямо същия период (данъчен) на 2016 г.

В анализа се заключва още, че през второто полугодие на 2017 г. приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия се увеличават с 19.5% спрямо същия период на 2016 г. като достигат 1 317.7 млн. лева, с 266.7 млн. лева (25.4%) над събраните през първото полугодие на 2017 година.

В годишния отчет на Агенция "Митници" за 2017 година е записано, че един от основните приоритети бе контролът върху акцизните стоки. На база анализ на производството, получаването и освобождаването им за потребление на територията на страната, бяха предприети редица мерки с цел превенция, включително наблюдение на разтоварването на горива, пристигащи с плавателни съдове. В резултат през 2017 г. бяха обезпечени като доказателства по Закона за акцизите и данъчните складове, задържани по Закона за митниците и иззети по реда на НПК над 351,6 хил. литра алкохолни продукти (в това число етилов алкохол, вино и бира), както и над 37,14 млн. къса цигари, пури и пурети, над 16 хил. кг. тютюн за пушене (вкл. тютюн за наргиле), енергийни продукти в обем над 356 хил. литра (предимно моторни горива) и над 56 хил. кг. други енергийни продукти. Бяха предотвратени преки щети за държавния бюджет от несъбран акциз в размер на 11,250 млн. лв. Успешните действия на контролните органи бяха отчетени чрез независимо проучване, според което размерът на потреблението на нелегални цигари през второто тримесечие на 2017 г. в България отново отбелязва спад до около 7%.

В резултат на осъществения валутен контрол е задържана валута с левова равностойност над 4,8 млн. лв., което е с 25% повече в сравнение с 2016 г. По линия на борбата срещу фалшивите стоки митническите органи са предприели действия в 62% повече случаи, които са обхванали 77% повече регистрирани марки, а задържаните количества стоки са с над 75% повече.

В сферата на борбата с наркотрафика митническите служители задържаха 23% повече наркотични вещества и десетократно повече прекурсори в сравнение с предходната година. Някои от разкритите през 2017 г. случаи са христоматийни - те илюстрират не само европейски тенденциите в областта, но и са неоспоримо доказателство за професионализма на митническите служители.

В резултат на разкрити при вътрешни проверки нарушения бяха образувани преписки от страна на прокуратурата. На 46 служителя бяха наложени дисциплинарни казания „уволнение" във връзка със случаи на корупция. Бяха предприети и мерки на оперативно ниво за повишаване на контрола, включително кадрови промени.

От Агенцията заявяват, че през 2017 г. е подобрена комуникацията вътре в системата, но и с партньорите от държавната администрация, неправителствения сектор и бизнеса.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички