Природозащитници искат списък и карта със земеделските земи с променен статут


Природозащитници искат списък и карта със земеделските земи с променен статут
Снимка: Getty Images / Guliver

2529

Списък и карта на земеделските земи, чийто статут е променен, да бъдат публикувани от земеделското министерство. Това поиска коалицията от природозащитни организации "За да остане природа в България". Припомняме, че земеделският статут на земеделските земи с променен статут се връща днес (23 май).

"С изненада научихме от думите на вносителя на законопроекта (бел. ред. - за удължаване на срока за връщане на земеделския статут с още три години), г-н Йордан Апостолов, че справка за земеделските земи с променено предназначение е изискана от областните дирекции „Земеделие“ едва след заседанието на Парламентарната комисия по земеделие и храни. Комисията е разглеждала законопроекта, без да има яснота кои точно са тези земи и къде се намират", коментират природозащитниците.

"Призоваваме и общинските администрации своевременно да изпълнят законовото си задължение да уведомят Комисията за земеделските земи, комисиите към областните дирекции "Земеделие" и Службата по геодезия, картография и кадастър за служебно извършване на промяна в кадастъра и съответните регистри. Така ще се избегнат противозаконни злоупотреби с невалидната промяна на предназначението им. Призоваваме Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството да упражнят контрол за изпълнение на закона", казват още от "За да остане природа в България".

Коалиция „За да остане природа в България“ държи да припомни, че с отпадането на законопроекта не се накърняват правата на собствениците на земеделски земи, когато строителството в тях е свързано с използването на имота като земеделски. НАРЕДБА № 19 ОТ 25 ОКТОМВРИ 2012 Г. ЗА СТРОИТЕЛСТВО В ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ БЕЗ ПРОМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО ИМ позволява при определени условия строителството на селскостопански сгради, постройки и съоръжения за съхранение на растителна и животинска продукция и отглеждане на животни, включително двуетажни помещения за обитаване от домакинствата на собствениците на земята и на упълномощени от тях производители.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички