Призиви за данъчни облекчения не само за новите коли, а и за тези с газова уредба


Призиви за данъчни облекчения не само за новите коли, а и за тези с газова уредба
Снимка: БГНЕС

4822

Автомобилите със стандарт Евро 4 ще получат бонус що се отнася до данъчната тежест. Това одобриха правителството, работодателите и синдикатите на среща на Тристранката, на която бяха обсъдени мерките в пакета данъчни законови текстове, които се планира да влязат в сила от 2019 година. От БСК обаче искат облекчения и за колите с газови уредби.

Идеята на правителството за данъчната тежест е тя да се определя от три фактора, касаещи моторното превозно средство – мощност, възраст и екологична категория. Така за колите с максималната сега категория Евро 6 намалението може да стигне до 60%, но автомобили с категория под Евро 4 няма да имат никакъв бонус – напротив, тежестта ще се увеличава. Сметките сочат, че автомобили на възраст 15 и повече години ще се „сдобият” с до 20-30% по-висок налог. Отпада и отстъпката за колите с катализатор. Според финансовото министерство по този начин се решавал проблемът с измамите, при които шофьорите посочвали, че автомобилът има катализатор, но в действителност той е отстранен.

Що се отнася до възможността да се ползва газ, експеримент на Нова телевизия показа, че намаляването на замърсяването заради употреба на пропан-бутан е от около 20%. В България има 1 610 000 автомобили, движещи се на бензин, като неофициално половината от тях са с газови уредби. Малко над 1 590 000 са колите на дизел.

Предвид ползите от употребата на газ, СБА иска по-строг контрол при регистрацията на автомобили и данните колко замърсяват директно да се пращат на НАП, за да се изчислява моментално дължимият данък.

Реакции

Според Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили, не трябва да се подхожда популистки към промените в размера на данъка за по-старите коли. По думите ѝ пред bTV сезонната смяна на гумите или смяна на друга част от автомобила струва много повече. Цанева смята, че това е начинът да се промени автомобилният парк, а колата е ангажимент и отговорност. Тя обърна внимание на това да бъде разяснено за какво отиват парите от таксата за регистрация на автомобил.

Според Христо Радков от Обединението на българските шофьори богатите ще плащат по-малко, а бедните повече. Радков смята, че мярката няма да намали вредните емисии.

Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти заяви, че трябва да се положат повече усилия за екологията. Той даде пример с Германия, Франция и Румъния, където държавата стимулира финансово гражданите, за да закупят екологични автомобили.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички