Проблеми с лечението на деца в чужбина, след като бе прехвърлено към НЗОК


Проблеми с лечението на деца в чужбина, след като бе прехвърлено към НЗОК
Снимка: БГНЕС

3210

Две специализирани комисии на Здравната каса поеха от април функциите на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина. След закриване на Фонда към НЗОК бяха прехвърлени 146 неприключили заявления. За месец и половина след промяната вече има оплаквания от родители на деца, чакащи за лечение в чужбина, предава БНР.

Председателят на пациентската организация „Заедно с теб“ и бивш член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева съобщи за два такива случая:

„Майката е родител на дете, което се лекува по Фонда, преди да се закрие. Бе получила одобрение – от 34 члена на Обществения съвет… и двама външни експерти, назначени с министерска заповед. Първата от операциите на детето с проблеми в гръбначния стълб е извършена, за другата майката среща изключителни затруднения, след като Фондът премина към НЗОК. Накарали са майката сама да води кореспонденция с болницата, а тази логистика трябва да бъде осигурена от НЗОК. Обясненията за това от здравната каса били, че случаят на детето е сложен, че идва от Фонда, че служителите им са малко и не могат да се справят. Което е изключително тревожно“, каза Пенка Георгиева.

„Майката е принуждавана да подпише декларация за отказ от финансиране на престоя между двете операции, тъй като от НЗОК смятат, че трябва да пестят. А майката е предоставила писмо от болницата, че детето не може да пътува до България“, добави Георгиева и продължи: „Първите ми впечатления вчера от разговорите, първоначално със служителите на НЗОК за тези две деца, са, че цари хаос. Дирекциите, които се занимават с децата са три и не могат да ми кажат към коя да се насоча, за да се реши проблемът на детето…

„Късно снощи ми се обади Йорданка Пенкова – подуправител на НЗОК, която пое лично ангажимент да се реши въпросът и той бе решен за тези две деца“, каза председателката на „Заедно с теб“.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички