Проблемът при "Белене" е липсата на стратегически инвеститор, смята Петкова

Проблемът при
Източник: БГНЕС

В договора за ЕВРАТОМ много ясно е казано какъв е редът за даване на нотификации на проекти като АЕЦ "Белене". На първо място – това е същият проект, нотифициран от ЕК през декември 2007 година. Според текстовете на договора за ЕВРАТОМ трябва да се прати съобщение с промените, които ще бъдат направени в проекта. Промени няма да има. Така енергийният министър Теменужка Петкова опроверга позицията на "Демократична България" и евродепутата Светослав Малинов, че Брюксел гледа на АЕЦ "Белене" като изцяло нов проект.

Всъщност, по думите на Петкова, проблемът е липсата на стратегически инвеститор, което обаче не значело нов проект. Дали сме възможност за участие като миноритарни акционери и индустриални компании, включително купувачи на електрическа енергия. Има доста сериозен интерес – съвсем скоро говорих с посланика на Черна гора, беше заявено ясното желание за участие, каза Петкова. Попитана дали става въпрос за черногорската държава, енергийният министър отвърна кой се интересува с думите "някаква корпорация" от Черна вода. Компанията Areva, Корейската държавна хидро-атомна компания също имат интерес, добави Петкова.

Относно сеизмичния риск на площадката, Петкова цитира пред БНТ стрес тестове на „международни организации”, както и данни на БАН. Те показвали, че нямало никакъв сеизмичен риск и ЕК през 2007 година посочила, че проектът "Белене" е един от най-безопасните в света.

Проектът "Турски поток"

Мисля, че знакът, че "Турски поток" ще мине през България беше даден още след срещата между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. Нашето участие ще ни струва около 2,6 млрд. лева, а в периода 2020 – 2040 година може да реализираме печалба от 4,350 млрд. лева, каза енергийният министър. Според думите на Теменужка Петкова, газовият хъб "Балкан", който би трябвало да е разпределителната точка за Югоизточна и Централна Европа, трябва да представлява търговска платформа, в която да се събира газ от "поне три различни източника".

Петкова коментира и сделката за ЧЕЗ, като постанови, че след като КЗК блокира сделката дотук, засега не е възможно "Инерком" да придобие българския бизнес на чешката енергийна компания.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.