Продажбите на имоти в Слънчев бряг скочиха с 30% за година


Продажбите на имоти в Слънчев бряг скочиха с 30% за година
Снимка: iStock/Guliver

3941

Ваканционните имоти в морските курорти преминаха през големи промени през последните години.

Към момента сътресенията от последния бум и спад вече са преодолeни и този сегмент от имотния пазар също премина във фаза на положително развитие, макар и много под динамиката на големите градове, пишат в свой анализ експертите от Bulgarian Properties.

Положителното през тази година е, че за първи път след оттеглянето на руските купувачи през 2014 г., регистрираме спиране на спада на цените на имотите по морето. Това се дължи на нарасналия интерес, който от своя страна доведе и до увеличение на продажбите. Най-осезаемо този ръст се усети в района на Слънчев бряг, където за третото тримесечие се реализираха с близо 30% повече продажби спрямо същия период на миналата година.

Без особено изменение остава пазарът на юг от Бургас, където имотите са по-скъпи, а обемите от продажби са доста по-малки от тези в мегакурорта Слънчев бряг. На Северното Черноморие интерес има най-вече към Каварна и Бяла, но като цяло основното търсене е съсредоточено в град Варна.

От средата на 2017-та българите се оформиха като основна група купувачи и по морето. Към момента те вече съставляват около 50% от купувачите в района на Слънчев бряг. Останалата част са купувачи с разнообразни националности, сред които не се откроява доминираща група. На север около Варна и на юг от Бургас купувачите са почти на 100% българи.

Слънчев бряг

Средната цена, на която се реализираха сделки в Слънчев бряг през третото тримесечие на 2018 г., е 515 евро/кв.м. при 500 евро/кв.м. за същия период на 2017 г. Тя остава без съществено изменение през последните 2 години и показва, че пазарът е спокоен и балансиран.

При общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през тази година се забелязва леко покачване от 30 000 евро за 2017 г. на 33 000 евро за деветмесечието на 2018 г., което се дължи на повече покупки в премиум комплекси на първа линия, чиито цени достигат 800 – 900 евро/кв.м.

Цените на имотите в Слънчев бряг, които се намират на 500-600 м от плажа, в момента започват от 300-350 евро/кв.м. за необзаведен апартамент и достигат до 500-550 евро за напълно обзаведени жилища. Този тип имоти привличат интерес поради близостта до плажа, по-ниските си цени, налични тихи и спокойни комплекси със собствени градини и басейни, както и ниските такси за поддръжка.

Интерес има и към елитния курорт в района – Свети Влас. Там сделки се сключват на цени от 650 до 1000 евро/кв.м.

Като особено атрактивни през изминалото тримесечие се оформиха едностайните апартаменти в селата около Слънчев бряг – Кошарица, Тънково. Купувачите буквално се надпреварваха за жилища за около 8 000 – 9 000 евро и всичко, което излизаше на пазара в този ценови диапазон, се купуваше буквално за няколко дни. За всички любители на по-спокойната почивка селата на вътре от морския бряг предлагат много добри възможности и атрактивни цени от 250 до около 300 евро/кв.м. за напълно обзаведени и оборудвани жилища – цени, които са много под реалната себестойност.

В обобщение за цените в района на Слънчев бряг, може да кажем, че на база на данните, които събираме за последните 10 години, се вижда, че дори след световната криза от 2008 г. и преди руския бум те не спаднаха под 480-490 евро/кв.м. В момента са на близки до тези исторически най-ниски нива и това неминуемо привлича интерес.

Северът и Югът

Общото за курортите около Варна и на юг от Бургас е, че търсенето е основно от българи, като интересът им е насочен към Каварна и Бяла на север и Черноморец и Приморско на юг. Разликата е в цените – те са доста по-ниски на север от тези на юг. Средната цена на реализираните сделки в Каварна е 320 евро/кв.м., а на юг сделки се сключваха на нива от 600 до 800 евро/кв.м.

Търсене

Най-много имоти се търсят в морските курорти, които разполагат с опция за целогодишно живеене като Несебър, Слънчев бряг, Созопол, Черноморец, а от тази година и в Приморско. За по-луксозни имоти клиентите се насочват към Свети Влас или Лозенец.

По-рано клиентите търсеха курортни имоти без такса поддръжка, докато не разбраха, че е много по-добре комплексът да има мениджмънт и адекватна такса за обслужване, която осигурява денонощна охрана, почистване на общите части, поддръжка на басейна и всякаква помощ от управителя по времето, когато собствениците отсъстват.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички